Kibernetski napadi se, kot obljubljeno, nadaljujejo

28. mar. 2024, ob 14.41
Posodobljeno pred 24 dnevi
7
70 SEK

V sredo popoldan so se začeli kibernetski napadi na urad predsednice države, ki so se nato nadaljevali skozi noč. Napadalci so izvedli DDoS napad na spletno stran urada, zaradi česar je bila ta več ur nedostopna. SI-CERT, Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, je odzval s preventivno blokado zlonamernega prometa, da bi preprečil nadaljnje vdore. Kljub napadom na spletno stran predsednice, do vdora v strežnik ni prišlo. V nočnih urah so se napadi razširili tudi na spletne strani drugih državnih organov, vendar natančne informacije o tarčah niso bile razkrite.

Dr. Uroš Svete, direktor Urada za informacijsko varnost, je pojasnil, da so bili napadi del povečanega prometa na slovenski kibernetski infrastrukturi, vendar je poudaril, da to ni bil klasičen kibernetski incident. Po njegovih besedah so bili napadi bolj usmerjeni v onemogočanje dostopa do spletnih storitev kot pa v pridobivanje dostopa do občutljivih podatkov.

Ob tem je bilo razkrito, da težave z dostopom do spletne strani Ministrstva za obrambo niso bile posledica napada, ampak težav pri posodobitvi sistema, kot navaja MMC. Svete je izpostavil potrebo po nadaljnji okrepitvi kibernetske varnosti, opozarjajoč na kritično stanje nekaterih delov infrastrukture in pozval k večji ozaveščenosti javnosti o kibernetskih grožnjah.

Napadi so opomnik o pomembnosti vzdrževanja in nadgradnje kibernetske infrastrukture ter o stalni pripravljenosti na morebitne grožnje, ki lahko v sodobnem svetu hitro prizadenejo ključne nacionalne institucije.

Vir: Facebook 

7
70 SEK