• C Novo mesto
  • 12:35
  • Čet, 22.02.2024

Kje so Rudijeve krave? Nekaj so jih menda naselili v Mokronogu pri Cvetanu, tole kroži po spletu

Ko so prišli, je bilo stanje precej boljše.

KRŠKO – Prejšnji teden je 53-letni kmet Rudi Možgan iz vasi Veniše pri Krškem ostal brez 24 govedi. Odpeljala jih je inšpektorica, ki je ocenila, da krave bivajo v neprimernih pogojih. „Ponavadi inšpektor najprej opozori, izda ureditveno odločbo, zdaj pa so kar prišli in na odprtem pašniku, velikem tri hektarje, na silo naložili vseh 24 glav živine,” je za Slovenske novice povedal Rudi, ki trdi, da so bila goveda v dobrem stanju, nobeno ni bilo shirano.

Je pa res, da so se občasno hranila v blatu, ki je nastalo ob krmišču. “Ko so prišli, je bilo stanje precej boljše. Ne pozabimo pa: vreme nas ni prizaneslo. Nad kmetijo je plaz, ki se je zapeljal proti nam, s sabo je prinesel marsikaj, saj je voda pridrvela, tudi blato,“ ponovi Rudi za Slovenske novice.

Kje so goveda, Rudi uradno ne ve.

Razkritje

Bojan Požar je na omrežju X objavil, da je 13 od 24 krav na kmetiji Antona Cvetana v Mokronogu. Menda so to edine živali, ki jih ima na kmetiji. Vir pravi, da so prijavljene pri Cvetanu, tore Cvetan je svoj čas vodil mesarstvo v Mokronogu. Ostalih 11 govedi, Rudiju so jih prejšnji teden odpeljali 24, pa je še vedno prijavljenih na njega. Čeprav je zakon jasen: če govedo menja lokacijo, mora biti to zavedeno. Ker to ni, je jasno, da so kmeti, ki imajo pri sebi teh 11 govedi, v prekršku, kar dodatno meče slabo luč na celoten inšpekcijski postopek.

Sindikat kmetov

“Obnašanje inšpektorice in predstavnice zaščitnice živali je bilo neprimerno in v celoti nezakonito. Dotični osebi sta tudi nezakonito vstopali v prostore na zasebni lastnini, ki niso namenjeni kmetijski rabi. Seznanili so nas z vso dokumentacijo, slikovnim gradivom in video posnetki z dne odvzema,” so v sporočilu za javnost po obisku kmetije navedli v kmetijskem sindikatu.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www