Klimatska naprava – izbrati energijsko varčno ali cenovno ugodno napravo?

26. jul. 2016, ob 15.30
Posodobljeno pred 5 meseci
4
200 SEK

Sončnega vremena smo se domala vsi veselili, ko pa z njim pride še pasja poletna vročina, pa nad soncem nismo več tako zelo navdušeni. Razen, če imamo klimatsko napravo. Tokrat smo pod drobnogled vzeli različne modele klimatskih naprav, o katerih bomo izpostavili prednosti in slabosti, da se boste lažje odločili za nakup in z njo lažje prenašali prihajajoče vročinske vale.

Naloga klimatske naprave je, da ohladi prostor na želeno temperaturo. Vendar moramo pri tem paziti, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni višja od pet do šest stopinj Celzija. Da bi dosegli kar se da učinkovito hlajenje prostorov, je smotrno še pred nakupom klimatske naprave izračunati moč, ki jo potrebujete za svoje prostore. Moč klimatske naprave je odvisna od površine in višine prostora, od kvalitete izolacije, od sončne lege oken ter tudi od števila oseb, ki se nahajajo v prostoru.klima

Sodobne klimatske naprave pa vam omogočajo še več kot samo znosne temperature v stanovanju. Z njimi lahko tudi filtrirate zrak in kontrolirate stopnjo vlage v prostoru. Prednost filtriranja zraka je v tem, da je zrak brez prahu, dimnih delcev, živalskega prhljanja in neprijetnih vonjav, s čemer poskrbite še za svoje zdravje.

Najpogostejša toplotna črpalka zrak – zrak

Najbolj razširjeni klimatski sistem je sistem s toplotno črpalko zrak – zrak v deljeni izvedbi, tako imenovani »split« sistem. »Split« se imenuje zato, ker je sestavljen iz ločenih delov – del nameščen v prostoru ter del nameščen na prostem. Notranje enote služijo obdelavi oziroma klimatizaciji prostorov. Le te so lahko stenske, stropne, talne, kasetne, vgradne ali kanalske. V tem primeru se zrak v prostoru ne klimatizira prek notranje enote nameščene neposredno v prostoru, ampak se ga v prostor dovaja prek zračnih kanalov, ki lahko dosežejo vsako bivalno okolje in so nameščeni oziroma skriti pod stropom. Te enote so povezane s sistemi za prezračevanje z izmenjavo toplote, kar omogoča tudi prosto hlajenje, tako imenovano »free cooling«. Klimatizacija prostorov s kanalskimi klimatskimi napravami je za uporabnika prostorov najudobnejša, saj se zrak zelo enakomerno in neslišno pretaka po vsem prostoru prek difuzorjev nameščenih pod stropom in idealno razporejenih po vsem prostoru (linijski, kasetni …).

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

Na katere označbe biti pozoren?

Energetska učinkovitost je prikazana na energetski nalepki, ki mora biti zakonsko prilepljena na vsaki klima napravi, ki je bila kupljena po 1. januarju 2013. Ocena energijskega razreda je sorazmerno povezana s porabljeno energijo naprave. Razpon lestvica energijskega razreda je med A +++ ter D. Vsak razred je zaradi preglednosti označen s svojo barvo. Kategorija A+++ pomeni, da naprava spade med najbolj učinkovitejše in s tem povezana je tudi višja ocena SCOP ter SEER. Za klimatske naprave z energijskim razredom A+++ velja, da spadajo med najbolj ekonomične naprave na trgu.

Hrupnost naprave nam pove kolikšna je glasnost delovanja zunaj ali znotraj klimatske naprave. Jakost zvoka je izražena v decibelih (dB) in je podatek, ki se ga pogosto spregleda pri nakupu. Jakost zvoka naprave med delovanjem lahko najdete na energijski nalepki.

SEER (koeficient gospodarnosti) izraža vrednost sezonske energetske učinkovitosti pri hlajenju. Večje število SEER, večja učinkovitost.

SCOP (sezonski koeficient učinkovitosti) izraža razmerje med količino porabljene in sproščene energije. Večje kot je število SCOP, več toplote oz energije se sporosti v okolje kot je naprava porabila za svoje delovanje.

Letna poraba energije je poraba energije na leto, in je izražena v kWh. Predstavlja delež letne uspešnosti klimatske naprave SEER ali SCOP glede podnebno cono. V Evropi, pri čemer se upoštevajo vse tri podnebne cone je velja naslednja oznaka – zmerno (zelena barva), hladno (modra) in vroče podnebje (rdeče).

Pravila pri uporabi klimatskih naprav

Ko klima deluje, poskrbite, da so vsa okna zaprta. Če kdo v prostoru kadi oziroma uporablja hlapne dražilne snovi, začasno na hitro odprite okno in prezračite prostor.

Priporočljivo je, da termostat nastavite na 3–4 stopinje nižje, kot znaša temperatura zunaj. Zapomniti si gre, da najnižja možna temperatura, ki jo naprava omogoča, ne pomeni najboljšega hlajenja prostora.

Z zavesami preprečite vstop sončnih žarkov v prostor. Ko zapustite prostor, klimatsko napravo izklopite. Redno menjajte in čistite filtre na klimatskih napravah. Poskrbite, da pihanje klimatske naprave ne bo usmerjeno direktno v telo. Pripravila: Dragica Ribič

4
200 SEK