• 7.46C Novo mesto
  • 23:37
  • Sob, 30.05.2020

Koliko policistov je v teh dneh zbolelo za covid-19?

Policisti so od uveljavitve vladnega odloka, po katerem je prepovedano gibanje zunaj občin in zbiranje na javnih površinah, to je od 30. marca pa do 4. aprila v zvezi z upoštevanjem odloka izrekli 1083 opozoril, v 1252 primerih pa so odstopili predlog Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

V posameznih policijskih upravah in občinah sicer izpostavljajo, da večjih kršitev ni bilo, tako je zadostovalo že opozorilo. Tako so  pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, ki pokriva glavnino Dolenjske, Belo krajino in Posavje. Med poostrenim preverjanjem spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah včeraj do 13. ure niso obravnavali večjih kršitev. Ugotovili so, da ljudje prepoved v večini upoštevajo.

Saj res, a veste kako dokazati namen potovanja?

Četudi v odloku posebno potrdilo ni predpisano, policija vseeno svetuje, da imate ob sebi kar koli, kar dokazuje vaše trditve o nujnosti poti v drugo občino, kot je na primer kartica, recept, plačilna lista. Policija o ugotovljenih kršitvah obvešča inšpektorat, ki vodi prekrškovne postopke z izrekom glob. Ta za posameznike znaša od 42 do 417 evrov.

Zbolevajo tudi policisti

Kot poroča Delo, imamo v policiji imamo trenutno štiri primere potrjenega koronavirusa in nekaj zaposlenih v samoizolaciji. A treba je poudariti, da ne gre samo za odsotnost policistov, ki so zboleli ali so v samoizolaciji zato, ker so bili v stiku z okuženo osebo. Trenutno namreč vključujemo veliko policistov za izvajanje nalog v zvezi s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni Covid-19.

NaDlani.si; Foto: youtube