• C Novo mesto
  • 08:46
  • Pet, 27.01.2023

Med dolenjskimi udeleženci maturantskega izleta potrdili 101 okužbo, dijaki pa: Nikomur ni popolnoma nič!

Med udeleženci maturantskega izleta iz Dolenjske, ki so se iz španskega letovišča Lloret de Mar vrnili 3. julija, je bila do vključno sobote potrjena 101 okužba z novim koronavirusom. Preliminarni rezultati kažejo, da bi lahko šlo za različico delta, so pojasnili na NIJZ. Med gorenjskimi udeleženci izleta pa so za zdaj potrdili 20 okužb. Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je prepoznala 409 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci maturantskega izleta z Dolenjske. Za te visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

Ob tem na NIJZ navajajo, da so pri opredelitvi visoko tveganega stika upoštevali izjeme prebolevnikov in cepljenih, za katere niso predlagali karantene na domu. Epidemiološka služba NIJZ je do četrtka izvedla epidemiološko poizvedovanje pri vseh udeležencih tega maturantskega izleta, kar pomeni, da je epidemiološka služba vse udeležence poklicala, se z njimi pogovorila in jim podala nadaljnja navodila. Sicer pa epidemiološka preiskava udeležencev s potrjeno okužbo in njihovih stikov poteka sproti, to pomeni, ko je okužba potrjena. »Preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo, da bi lahko šlo za delta različico novega koronavirusa. Dokončnih rezultatov še ni,« so dodali.

Še novih 20 okužb

Med udeleženci maturantskega izleta z Gorenjske, ki so prav tako letovali v letovišču Lloret de Mar, a so se vrnili v četrtek, 8. julija, pa je bilo do sobote potrjenih 20 okužb z novim koronavirusom.