• C Novo mesto
  • 19:49
  • Pon, 26.09.2022

Minister za zdravje svari: le PC pogoj, če bo šlo tako naprej

Minister za zdravje, Janez Poklukar, je danes na novinarski konferenci komentiral predlog strokovne skupine za obvladovanje covida-19 glede zaostrovanja ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Po njem naj bi povsod obveljal pogoj PC brez T-ja, torej, da je potrebno za koriščenje storitev, obiskov različnih ustanov in podobno biti cepljen ali imeti status prebolevnika. Ustavno sodišče že prejema pobude za presojo ustavnosti ukrepa PC v delih javne uprave in jih bo reševalo prednostno.

Pogoj PC je dodatna zaostritev obstoječega pogoja PCT, ki trenutno velja v velikem delu drubenega življenja. Razen nujnih stvari, so praktično vsi aspekti javnega življenja, ki se odvijajo v zaprtih prostorih, pogojeni z statusom prebolevnika, polnim cepljenjem ali veljavnim testom na Covid-19. V zadnjem tednu se je nabor storitev, ki zahtevajo PCT pogoj po hudem pritisku javnosti malo zožil.

Na drugi strani, pa bodo vVjavni upravi pa bodo s 1. oktobrom vpeljali samo pogoj PC, tedensko samotestiranje ne bo več dovolj, delo bodo lahko opravljali le tisti, ki bodo cepljeni ali pa so preboleli covid-19 v zadnjih 6 mesecih.

“Če bo potrebno, bomo sledili predlogu.

Strokovna skupina a obvladovanje covid-19 predlaga, da se v primeru zaostrovanja razmer, zaostrijo tudi ukrepi in se pogoj PC uveljavi za celotno populacijo. Minister Poklukar je temu prikimal: “če bo potrebno, bomo sledili predlogu.” Pogoj PC bi se po predlogu skupine uvedel, ko bi bili dve tretjini intenzivnih bolnišničnih postelj za covid zasedenih.

Poklukar pojasnjuje, da to dvotretinjska zasedenost pomeni približno 150 postelj. S tem naj bi dodatno upočasnili virus in preprečili zlom zdravstva pod pritiskom virusa.”Iz epidemioloških številk je razvidno, da ima pogoj preboleli, cepljeni, testirani pozitivne učinke,” je na tej točki poudaril Poklukar, ni pa želel komentirati učinka pogoja PC, saj ta v javni upravi še ni uveljavljen.

Je pa zato ustavno sodišče že prejelo pozive iz javne uprave, da presodi o ustavnosti pogoja PC, ki mu nasprotujejo sindikati javne uprave, saj omogoča stigmatizacijo necepljenih in neprebolelih zaposlenih. Sindikat policistov Slovenije je na Twitterju že objavil, da so prejeli odgovor Ustavnega sodišča in da bo njihova vloga obravnavana absoltno prednostno.

Pripravil: NaDlani.si; foto: arhiv, Twitter