• C Novo mesto
  • 12:24
  • Ned, 13.06.2021

Možnost hude pozebe. Kako zaščititi rastline?

Kot opozarja ARSO se k nam hitro približuje mrzel polarni zrak.
O zimski napovedi poročamo tudi mi:

 

Ker pa smo že dodobra zakorakali v pomlad; sadno drevje že cveti, zagotovo pa ste se že lotili prvih vrtnih opravil, smo vam pripravili nekaj hitrih rešitev proti pozebi vaših rastlin.

Vrt
Od torka, 6.4. naprej sledijo tri zelo hladne noči. Če ste že sejali korenje, bob, špinačo, redkvico, česen, ste jih zagotovo tudi pokrili s kopreno. Te rastline niso tako zelo občutljive na mraz, zato jih te nizke temperature ne bodo tako zelo »zmotile«. Če imate doma na voljo zimsko kopreno, jih z le to pokrijte. Drugače pa uporabite več plasti navadne koprene. Če boste za prekrivanje uporabili kakšne druge materiale, pazite, da se le ti ne dotikajo rastlin, pomagajte si s palicami ali drugimi praktičnimi oporami. Nekateri uporabljajo za prekrivanje tudi časopisni papir ali staro tkanino (stare rjuhe, majice), ki jo najdete doma.
V kolikor imate čez rastline napeljane vrtne loke in kopreno, v njih postavite sveče s kovinskim pokrovčkom ali sveče na petrolej, da bodo oddajale toploto. Količina sveč je odvisna od velikosti loka. Sadike pa prestavite v klet ali drugi primeren prostor. Če imate rastlinjak in možnost ogrevanja le tega, se poslužite tega načina, da obvarujete rastline pred zmrzaljo. Drugače tudi v rastlinjaku pokrijte rastline s kopreno in poskusite ogreti rastlinjak. Če krompirja in čebule še niste sadili s tem opravilom še počakajte najmanj en teden ali več.

Ideja: kako zaščitite rastline pred zmrzaljo

Grmovnice in sadno drevje
Sadno drevje je skoraj povsod v polnem cvetenju. Tu se ob zmrzali svetuje kurjenje v sadovnjakih, ostala zaščita pa žal ne deluje. Težko je namreč sadno drevje zaviti v več plasti koprene. V večjih sadovnjakih se poslužujejo oroševanja, v manjših pa kurjenja s plinskimi grelniki. Koreninski del grmovnic lahko zaščitite tako, da okrog njih nasujete kar nekaj centimetrov zastirke ali zemlje (slama, seno, listje, iglice…), cvetove in nadzemne dele pa z večimi plastmi koprene. Za zaščito lahko uporabite tudi juto ali kakšne druge materiale, ki jih imate doma.

Pripravil: NaDlani.si, foto. Pixabay in Facebook  1000lifehacks.com