• C Novo mesto
  • 19:58
  • Pet, 22.09.2023

Na Koroškem zaradi deževja nekateri prebivalci zapustili domove, zalilo Ljubljano

Za sanacijo posledic so aktivirali 90 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih, ki so skupno opravile 285 intervencij.

ČRNA NA KOROŠKEM – Najbolj zaskrbljujoče napovedi posledic hladne fronte, ki je v ponedeljek zajela Slovenijo, se večinoma niso uresničile. V Črni na Koroškem so se sinoči iz previdnosti umaknili iz domov nekateri prebivalci Spodnjega Javorja, a po besedah županje Romane Lesjak se je deževje ponoči umirilo. Poplavilo je le nekaj kleti.

 

Po poročanju Radia Slovenija so noč prebili izven svojega doma tudi družina v občini Prevalje ter prebivalci z območja Lom pri Mežici. Gasilci so bili aktivirani po vsej Mežiški dolini do Dravograda in Slovenj Gradca. V pripravljenosti so bile tudi intervencijske službe v Zgornji Savinjski dolini, a za zdaj kaže, da je Savinja ostala v strugi, je še poročal radio.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so od 18. ure v ponedeljek do 6. ure danes zabeležili dogodke na 193 lokacijah, od tega največ na območju regijskih centrov za obveščanje Ljubljana (90), Kranj (40) in Koper (27). Posredovanja so bila tudi na območju regijskih centrov Slovenj Gradec (18), Celje (13), Nova Gorica (3) in Postojna (2).

Za sanacijo posledic so aktivirali 90 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih, ki so skupno opravile 285 intervencij.

Gasilci so v največ primerih črpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov, ob ogrožene objekte nameščali protipoplavne vreče, odstranjevali podrto drevje ter s ponjavami prekrivali plazišča. V Ljubljani je voda poplavila nekaj podvozov, kjer so obtičala posamezna vozila, so sporočili z uprave.

Kaj nas čaka danes?

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24 °C. Jutri bo oblačno z občasnim dežjem, v južni Sloveniji bo še možna kakšna nevihta. Pihal bo severni do vzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 17, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 23 °C. V četrtek dopoldne se bo delno zjasnilo tudi v vzhodni Sloveniji, drugod bo že delno jasno in zjutraj ponekod megleno. V petek bo pretežno jasno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah. Postopno bo topleje.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www