• C Novo mesto
  • 10:58
  • Čet, 19.05.2022

Na pomolu novo sproščanje? Čez 10 dni v rumeno fazo?

V trenutni fazi se cepi večinoma rizično populacijo, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti.

LJUBLJANA – „Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,“ pravijo na Inštitutu Jožeta Štefana.

„V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb smo predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,96 (trenutna ocena). Upoštevali smo vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah. Predpostavili smo, da je imunih 3,5x toliko kot potrjeno okuženih. Upoštevali smo, da je v Sloveniji poleg običajne različice virusa prisotna tudi bolj kužna angleška različica in predpostavili težji potek bolezni pri tej različici,“ poudarijo.

Oranžna faza

„Trenutno smo v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v drugi polovici maja. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali,“ dodajo na inštitutu.

Kako dalje?

„Dokler ne bo precepljenih vsaj 10 % populacije (200.000+ ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, saj npr. 10 % precepljenost pomeni le 10 % manjši R kot sicer (npr. R=1,1 namesto R=1,2). Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni (redno zračimo zaprte prostore, na javnih mestih uporabljamo zaščitno masko, vzdržujemo socialno distanco, umivamo/razkužujemo roke, uporabljamo aplikacijo #OstaniZdrav in o simptomih obveščamo svoje stike), saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo število okuženih oseb na raven, ko bo lahko učinkovito začela delovati epidemiološka služba (manj kot 300 pozitivnih oseb na dan). V trenutni fazi se cepi večinoma rizično populacijo, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti (seveda pod pogojem, da bomo z ustreznim obnašanjem preprečili širitev virusa v preostali, neprecepljeni populaciji). Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 20.000 novih okužb na teden), ki pa poteka že počasneje od vse hitrejšega cepljenja. Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih (in gospodarskih) posledic, saj velika večina okuženih zboli, cepljeni pa po do sedaj poznanih podatkih redko, večinoma le za blažjo obliko bolezni,“ še dodajo.

KAJ PRINAŠA RUMENA FAZA?

  • sproščajo se turistične nastanitve
  • sprošča se pouk v srednjih šolah in na fakultetah, izobraževanje poteka brez omejitev.

Kaj pravijo številke

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5x toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 1 % prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: IJŠ