• C Novo mesto
  • 21:50
  • Sob, 04.12.2021

Na poti v Slovenijo rekordno število odmerkov cepiva proti gripi – cepljenje bo brezplačno za vse

STA poroča, da bo cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse prebivalce. Na poti v Slovenijo je rekordno število odmerkov cepiva proti gripi, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je naročil 360.000 odmerkov cepiva, ki je namenjeno za letošnjo sezono.

Lani gripe praktično ni bilo, letošnja sezona utegne biti drugačna

Že lani je zdravstvo pozivalo k cepljenju proti gripi, da bi preprečili odpoved zdravstvenega sistema, ki bi se lahko zgodil ob hkratnih zapletih zaradi gripe in naraščanju števila okužb za covidom-19. Lani je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi in jih dodatno prejeli še 20.000, vsa količina je pošla v nekaj tednih zaradi izrednega zanimanja za cepljenje. V lanski sezoni gripe praktično ni bilo, saj niso potrdili niti enega primera v Sloveniji, pa tudi v drugih državah je bilo zelo malo okužb. To naj bi bila posledica tega, da smo se zaradi epidemije manj družili, upoštevali ukrepe za zajezitev covida-19, poleg tega pa so bile šolske in vzgojno-varstvene institucije zaprte kar nekaj časa. Kljub temu moramo imeti v mislih, da utegne biti letošnja sezona drugačna, saj predvsem med mlajšimi in otroki krožijo respiratorne virusne okužbe, v nekaterih evropskih državah se že pojavlja tudi gripa.

Cepljenje proti gripi bo v sezoni 2021/2022 brezplačno za vse zavarovane osebe

Sprva je bilo rečeno, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi za kronične bolnike, nosečnice, starejše od 65 let, otroke, ki so stari od pol leta do 23 mesecev in osebe z izrazito povečano telesno težo. Nato pa so na ministrstvu za zdravje sporočili STA, da bo cepljenje proti gripi v letošnji sezoni brezplačno za vse zavarovane osebe.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv