• 5C Novo mesto
  • 14:35
  • Pon, 30.11.2020

Nad Marka Potrča se je spravila tudi Zdravniška zbornica: “Računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju”

Na družbenem omrežju Facebook se že nekaj časa odvija prava besedna vojna med Markom Potrčem in združenjem Mladi zdravniki Slovenije, zdaj se je v besedni spopad vključila še Zdravstvena zbornica Slovenije, ki je Potrčeve objave označila za škodljive in za manipulativne.

Marko Potrč  na družbenem omrežju Facebook zatrjuje, da se je sam dokopal do interne komunikacije društva Mladi zdravniki in njegove člane obtožil, da ga poskušajo sabotirati z dogovarjanjem za prijavljanje njegovih objav Facebooku, češ da gre za neprimerno ali zavajajočo vsebino. Poleg tega jih je obtožil tudi pripadnosti vladajoči politični stranki.

MLADI ZDRAVNIKI: JE TO KAZNIVO? ORGANIZIRANO NAPADANJE MOJE FB STRANI
Tako si predstavljajo svoje poslanstvo,…

Objavil/a Marko Potrč dne Nedelja, 15. november 2020

Mladi zdravniki Slovenije se na drugi strani Potrču odgovarjajo na neutemeljeno blatenje:

Objavljamo odgovor na neutemeljeno blatenje g. Potrča.

Spoštovani gospod Potrč!

Tudi Mladi zdravniki Slovenije…

Objavil/a Mladi zdravniki Slovenije dne Nedelja, 15. november 2020

 

Zdaj pa se je na ta spopad odzvala tudi Zdravniška zbornica, ki je podprla Mlade zdravnike Slovenije. Zdravniška zbornica pri tem poudarja, da moramo bitikritični in presojati informacije glede na to, kdo jih sporoča.

“Tako kot Mladi zdravniki tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, ki je stanovska organizacija več kot 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, verjamemo v svobodo govora. Vendar pa verjamemo in zagovarjamo tudi, da pri tem nikoli ne smemo pozabiti, da svoboda govora – kot vsaka druga svoboda – s sabo nosi tudi odgovornost, spoštovanje in iskrenost namenov.
Besedila Marka Potrča zdravniki in zobozdravniki razumemo kot manipulacijo, saj v svojih besedilih uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe. Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze. Če se »svoboda govora« uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem, problem vrednot in zaupanja.
Zato vas, spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije prosimo, da bodite kritični in presojajte »svobodo govora« tudi glede na to, kdo vam kaj sporoča.
Vprašajte se, ali ima ta oseba znanje in izkušnje s tega področja in ali je za to res kompetentna? Je morda izkušena, ker je podobno situacijo že doživela in zato deli nasvete, ali le prenaša informacije iz nekega vira, ki se zdi bliže njenemu načinu razmišljanja. Je ta oseba utemeljila, predložila dokaze, so to potrdile raziskave, študije, meritve, ali tej osebi pritrjujejo izkušeni, ugledni strokovnjaki?
Podobno kot računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju, četudi je najboljši v čiščenju dimnikov, tudi nekdo, ki ni medicinsko izobražen, ne more strokovno presojati potrebnih zaščitnih ukrepov v primeru tako kompleksnega pojava kot je epidemija COVID-19. Slovenije in Švedske ni mogoče primerjati.
Po skupnem številu smrti na milijon ljudi je Švedska trenutno na visokem 20. mestu, a tudi Slovenija je že visoko, na 30. mestu (podatek na dan 16. 11 2020). Zagon novega vala epidemije se po napovedih na Švedskem šele krepi, Slovenija ga poskuša (in mora) obrniti navzdol. A tudi to še ni celovita slika. Kako uspešna bo Švedska pri boju z epidemijo, bo pokazal čas. Kako uspešni bomo v Sloveniji, odločamo tukaj živeči prebivalci, vsak od nas lahko prispeva, da se bo epidemija umirila.
Zdravniki in zdravnice se v povprečju šolamo 24 let, od tega vsaj 12 let na področju medicine. Le tako lahko samostojno opravljamo svoje delo in se ob tem vse življenje izobražujemo. Smo kritični in v znanost usmerjeni ljudje, ki smo ta poklic izbrali, da pomagamo ljudem. Nič vam ne prikrivamo. V bolnišnicah se borimo za življenja tistih, ki jih je virus prizadel. Borimo se, da bi pristojni sprejemali ukrepe, ki bodo dobri za vse in bodo hkrati omogočali, da bomo lahko vse dni in do konca epidemije pomagali vsem, ki bodo našo pomoč potrebovali.
Epidemija COVID-19 je nekaj, s čimer smo soočeni prvič – tako kot vsi na svetu. Odkrito priznavamo, da vseh vidikov te bolezni še ne poznamo, zato se sproti učimo, študiramo, raziskujemo. Danes vemo veliko več, kot smo vedeli na začetku epidemije, konec marca letos.
Ukrepi, ki jih imamo v Sloveniji, so podobni kot v večini evropskih držav. Kaj se zgodi, če ukrepi niso pravočasni ali če jih ljudje ne jemljejo resno, smo se naučili spomladi iz dogajanja v Italiji. Takega scenarija si v Sloveniji ne želimo. Tam so se razmere zaradi tako velikega razmaha epidemije umirile šele po popolnem lock downu. V Sloveniji moramo narediti vse, kar zmoremo in znamo, da bomo ustavili rast števila kritično bolnih in umrlih. V tem smo si v medicinski stoki zelo enotni.
Marko Potrč lahko, ker imamo svobodo govora, na FB objavlja karkoli želi. Prav tako lahko vsak na socialnih omrežjih izraža, da se z njim strinja ali ne. Zdravniška zbornica Slovenije pa ima nalogo, da javno opozarja na stališča znanih in manj znanih osebnosti, ki nimajo podlage v medicinski stroki.
Zato objave Marka Potrča na temo COVID-19 v povezavi z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z vso odgovornostjo v sedanjih razmerah ocenjujemo za škodljive.
Zdravniška zbornica Slovenije je izključno stanovska in od politike neodvisna institucija, so zapisali na njihovem uradnem Facebook profilu.
Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Facebook