Nevarni plenilec brez sovražnika – modra rakovica se širi po Jadranu!

14. okt. 2025, ob 11.03
Posodobljeno pred 2 dnevoma
145
120 SEK

Jadransko morje se spopada z invazijo plavega raka, nevarnega plenilca, ki uničuje ribe, školjke in mreže. Medtem ko ribarji poročajo o škodi, znanstveniki in kuharji iščejo rešitev – na krožniku.

Festival, ki združuje znanost, morje in kulinariko
Na območju Stona je 3. oktobra potekal Festival plavega raka – Od mora do stola, ki je združil ribiče, znanstvenike in kulinarične mojstre. Dogodek, ki so ga organizirali Javna ustanova za upravljanje zaščitenih delov narave Dubrovačko-neretvanske županije in partnerji, je bil nekaj posebnega – pokazal je, kako se lahko invazivna vrsta spremeni v gastronomsko priložnost.

Na stojnicah in kuharskih delavnicah so obiskovalci okušali različne jedi iz plavega raka – od paštet in rižot do testenin, solat in celo sladic. Pridružili so se priznani kuharski mojstri, med njimi tudi David Skoko, ki je pripravil njoke s plavim rakom in tostiranimi mandlji.

Nevarni plenilec brez sovražnika
Toda za festivalom stoji resen problem. Plavi rak (Callinectes sapidus) je invazivna vrsta, ki se je v Jadranu razširila brez naravnih sovražnikov. Je agresiven plenilec, ki napada vse – od školjk in rib do ličink in malih hobotnic.
Znanstveniki opozarjajo, da lahko ena samica proizvede kar dva milijona jajčec letno, ličinke pa se hitro širijo s pomočjo morskih tokov.

Odkrijte, kako do zobozdravstvenih storitev po skoraj 3-krat nižjih cenah
Ali ste vedeli, da lahko za povsem enako zobozdravstveno storitev v različnih klinikah plačate tudi do trikratno razliko v ceni? Da – razlike so lahko osupljive, in prav zaradi tega je izbira prav

Ribarji iz Neretve in Istre že poročajo o velikih gospodarskih izgubah. Plavi raki trgajo mreže, jedo ulovljeno ribo in uničujejo školjčišča, kar močno vpliva na marikulturo in lokalno ribogojstvo. “Ni dneva, da jih ne ujamemo,” pravijo ribiči. “Postalo jih je preveč.”

Od grožnje do priložnosti
Kljub škodi pa festival v Stonu dokazuje, da se lahko tudi iz ekološke grožnje rodi nekaj pozitivnega. Plavi rak je namreč odličen vir beljakovin in cinka, z nizko kalorično vrednostjo, kar ga postavlja ob bok najkakovostnejšim morskih živilom.
Organizatorji festivala želijo spodbuditi restavracije, da plavega raka vključijo na menije – več kot ga bo na krožnikih, manj ga bo v morju.

Znanost, skupnost in krožnik
Kot so poudarili organizatorji, dogodek ni bil le kulinarični, temveč tudi izobraževalni. Cilj je povezati znanstvene ustanove, ribiče in lokalne skupnosti, da skupaj poiščejo načine za uravnavanje populacije te vrste.
“Plavi rak je simbol, da se lahko tudi največji okoljski izzivi spremenijo v priložnost, če se združijo znanje, izkušnje in kreativnost,” so sporočili organizatorji.

Jadran potrebuje ukrepanje
A kljub optimizmu ostaja dejstvo – invazija se širi. Brez naravnega sovražnika in z izjemno sposobnostjo razmnoževanja plavi rak ogroža ravnovesje celotnega jadranskega ekosistema. Čeprav je festival v Stonu pokazal, da se nevarnost lahko spremeni v okusno rešitev, znanstveniki opozarjajo: čas za ukrepanje je zdaj.

Pripravil: I.M.

Vir: Facebook, Dnevno.hr

145
120 SEK