• 19.24C Novo mesto
  • 18:49
  • Čet, 04.06.2020

Neverjetno! To se je zgodilo na loteriji Slovenije v času koronavirusa

 Na Loteriji Slovenije zaradi ukrepov za omejevanje javnega življenja v času epidemije novega koronavirusa in s tem povezanega drastičnega zmanjševanja obiska na prodajnih mestih beležijo manj vplačil loterijskih listkov kot običajno. Trenutni nagradni sklad za najbolj klasično igro loto je 1,3 milijona evrov.

Zaradi odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom so od 16. marca zaprta vsa specializirana prodajna mesta Loterije Slovenije, omejevalne ukrepe pa so sprejeli tudi njihovi partnerji v prodajni mreži, predvsem bencinski servisi in pošte, kjer je sicer sodelovanje v loterijskih igrah v omejenem obsegu še mogoče.

Oteženo tudi izplačevanje dobitkov

Najbolj prizadetih je trenutno več kot tisoč njihovih pogodbenih partnerjev, ki storitve posredovanja iger na srečo sicer opravljajo v specializirani prodajni mreži. Na vprašanje STA, ali jim nameravajo kako priskočiti na pomoč, na loteriji izražajo prepričanje, da ti spremljajo ukrepe, ki jih je za blažitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo sprejela vlada, ter da bodo uveljavljali pravice do različnih vrst nadomestil. Zaradi epidemije je trenutno oteženo tudi izplačevanje dobitkov, zato od 16. marca ne veljajo več zastaralni roki, saj so slednje avtomatično podaljšali za vse neizplačane dobitke.

Kot ob tem poudarjajo na Loteriji Slovenije, kljub začasni skoraj popolni ustavitvi življenja v Sloveniji in močno oteženi prodaji ter izpadu prihodkov nadaljujejo uresničevanje svojega poslanstva.

Pred nedeljskim žrebom znaša 1,3 milijona evrov

Trenutni nagradni sklad najbolj uveljavljene igre loto pred nedeljskim žrebom znaša 1,3 milijona evrov. Edino letošnjo sedmico v višini 1,7 milijona evrov je prav na novega leta dan dočakal srečni dobitnik, ki je listek vplačal na bencinskem servisu v Radečah. Zadnji lotko 6, vreden dobrih 600.000 evrov, pa je bil sredi februarja vplačan na prodajnem mestu loterije v Šempetru v Savinjski dolini.

Nagradni sklad Eurojackpota trenutno znaša najvišjih možnih 90 milijonov evrov. Takšno vsoto je doslej dosegel devetkrat, najdlje pa se je na tej višini obdržal sedem tednov. Nazadnje so si ga novembra lani razdelili Madžar in dva Nemca.

Tudi trije Slovenci

Eurojackpot milijonarji so doslej postali tudi trije Slovenci. Prvi je listek konec leta 2013 vplačal v Grosuplju in zadel 21 milijonov evrov, drugi pol leta pozneje v Žalcu in prejel 27,2 milijona evrov, tretji milijonar pa je poleti 2018 zadel dobitek 5+1, vreden 2,2 milijona. Občina Grosuplje je iz prejetega davka na dobitek financirala prizidek k zdravstvenemu domu, občina Žalec pa znamenito fontano piva.

Na glavni blagajni Loterije Slovenije je do preklica in ob predhodni najavi mogoče zgolj izplačilo dobitkov v višini več kot 2000 evrov, vse ostale obdavčene dobitke pa bodo izplačevali na prodajnih mestih in glavni blagajni izplačevali po izteku ukrepov. Za tiste, ki igre vplačujejo preko spleta ali mobilne aplikacije, bo izplačilo dobitkov do 2000 evrov potekalo po običajni poti.

STA, Foto: arhiv