• C Novo mesto
  • 12:20
  • Sob, 27.11.2021

Nova raziskava o cepljenju razkriva pomembne informacije za nosečnice

Nova raziskava, ki je bila objavljena v strokovni reviji American Journal of Obstetrics & Gynecology – Maternal Fetal Medicine, je pokazala, da so otroci bodočih mater, ki so se med nosečnostjo cepile proti covidu-19, imeli ob rojstvu visoko raven zaščitnih protiteles.

Novorojenčki mater, ki so bile cepljene v drugi polovici nosečnosti, so ob rojstvu zaščiteni

Mnogi se sprašujejo, kako zaščititi novorojenčke pred covidom-19. Nedavna ameriška raziskava je pokazala, da je eden od učinkovitih načinov ta, da se bodoča mati v času nosečnosti cepi proti covidu-19. V raziskavi so sodelovale bodoče matere, ki so bile cepljene s cepivi Pfizer in Moderna, izkazalo se je, da so na svoje novorojenčke prenesle visoko raven protiteles. Kar 100 % novorojenčkov, ki so bili testirani ob rojstvu (testirali so 36 novorojenčkov), je imelo zaščitna protitelesa. Njihove matere so se v drugi polovici nosečnosti cepile s cepivi Pfizer in Moderna. Ker so novorojenčki v prvih mesecih svojega življenja še posebej ranljivi in dovzetni za razne okužbe ter viruse, rezultati omenjene študije spodbujajo in poudarjajo pomen cepljenja proti covidu-19 v času nosečnosti.

Tudi slovenski strokovnjaki so pred kratkim priporočali cepljenje nosečnic z mRNA cepivi, kot sta cepivi Pfizer in Moderna. Nosečnice imajo namreč v zadnjem trimesečju več možnosti za zahtevni potek bolezni, če se okužijo z covidom-19.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels