• C Novo mesto
  • 23:04
  • Čet, 05.08.2021

Nova smrt povezana s cepivom AstraZenece, Italija omejuje njegovo uporabo

V petek je Italijanska vlada napovedala, da bo omejila uporabo cepiva AstraZenece proti covid-19 zaradi sumov na nevarne stranske učinke cepiva, ki so povezani z nastankom krvnih strdkov. To cepivo bodo uporabljali le za starejše od 60 let. Novica iz Italije prihaja po nenadni smrti najstnice, ki je v četrtek umrla zaradi krvnih strdkov.

Strdki so že dje povezani z omenjenim cepivom, zgodaj spomladi je več držav (tudi Italija) preventivno ustavilo cepljenje, dokler evropska agencija za zdravila (EMA) ni raziskala morebitne povezave med strdki in cepivom in odločila, da je pojav strdkov redek in da je cepivo varno. Ocenili so, da je ključen element krvnih strdkov uporaba kontracepcije in da je tveganje pri kontracepciji majhno, vendar dejansko višje od cepiva.

V vmesnem času je Danska sprožila valove po celem svetu, saj je sredi aprila kot prva popolnoma ustavili cepljenje z cepivom AstraZenece. Svoje stališče je od takrat omejila in začela ponujati cepivo prebivalcem. Italija je takrat zabeležila 11 primerov krvnih strdkov pri ljudeh, ki so prejeli cepivo AstraZenece, 4 od tega so umrli. V Sloveniji smo cepljenje prav tako ustavili, a le za nekaj dni, po pozitivnem mnenju EME smo cepljenje takoj nadaljevali.

Italijanski vladni svetovalec za zdravje “Spremenila se je ocena razmerja med tveganjem in koristmi cepiva”

Ko je morda že izgledalo, da se zadeva umirja, prihajajo iz Italije sedaj nove omejitve uporabe cepiva AstraZenece. Najstnica Camilla Canepa, ki je bila 25. maja cepljena s cepivom AstraZenece, je v četrtek umrla zaradi krvnih strdkov, kar je sprožilo pobude javnosti in medijev, da se korelacija med njeno smrtjo in cepivom razišče.

Naslednji dan, v petek, je italijanski posebni komisar za covid-19 Francesco Figliuolo sporočil, da bodo AstraZeneco uporabili le za starejše od 60 let, vladni svetovalec za zdravje Franco Locatelli, pa je dodal, da bodo tudi ljudje, mlajši od 60 let, ki so bili že cepljeni s prvim odmerkom AstraZenece, za drugi odmerek dobili drugo cepivo. Locatelli je kot razlog navedel, da »se je spremenila ocena razmerja med tveganjem in koristmi,« vendar ni potrdil, da je ta odločitev vezana na smrt Canepove.

Množično cepljenje kljub tveganjem tudi z Astrazeneco

Italija je v zadnjih dneh zelo pospešila svoja prizadevanja za čim večjo precepljenost prebivalstva, organizirali so množično cepljenje, kjer se je lahko cepil kdorkoli in v sklopu tega so ponudili tudi cepivo AstraZenece. Samo prvi petek in soboto v juniju so skupno cepili kar 1,2 milijona ljudi. Čeprav je njihova strategija cepljenja zaradi morebitnih tveganj predvidevala uporabo cepiva AstraZenece le pri starejših ljudeh nad 50 let, so v sklopu množičnega cepljenja cepili vse, tudi mlajše ženske, ki so najbolj rizična skupina za sicer zelo redke krvne strdke.

NaDlani.si; Foto: Pexels