• C Novo mesto
  • 01:11
  • Sob, 21.05.2022

Ob zapisu mnogi zajokajo: “Adijo, Beno, najlepši nasmešek kraljev!”

Umrl je prejšnji ponedeljek.

LJUBLJANA – Poročali smo, da je pred časom umrl Beno, eden od članov Kraljev ulice, kjer so se med sabo združili in povezali slovenski brezdomci. Tudi Beno je bil eden od njih, bolezen pa je bila na koncu močnejša. Beno je umrl, društvo pa je na Facebooku objavilo ganljiv zapis njegove prijteljice.

Drogo zamenjal za uteži

»Bil si poseben, bil si drugačen in bil si popolnoma samosvoj na svoji življenjski poti, in v ponedeljek si dokončno prehodil ciljno črto. V samo 29 letih si preživel ogromno stvari, za katere se je zdelo, da so že skoraj na meji z nerealnim. In tukaj sva se našla, v za splošno okolico nerealnih, nama pa zelo realnih zgodbah. Ampak to si bil ti, skrivnosten in drugačen od povprečja. Kljub svoji ogromni, navzven mogoče strašljivi podobi si bil v resnici nežen in skrhan fant. Ljubil si šport in dvigovanje uteži. Svojo zasvojenost z drogo si za nekaj časa uspešno zamenjal za uteži in druge fitnes naprave. Dokler ti je telo dalo. In čeprav se je morda tvoje početje zdelo skrajno in nerazumno, sem s časom vedno bolj razumela, kako zajebano je bilo tvoje življenje in kako te je znala tvoja glava dušiti, ti povzročati tesnobo in nespečnost. Veliko noči si prebedel. Čez dan si bil najprijaznejši, skrajno karizmatičen in nasmejan trener, ki je svojim strankam in ljudem pomagal, velikokrat tudi čez mejo svojih zmožnosti. Ponoči pa so te velikokrat napadle zle misli. Še danes vidim, kako sredi zime s kapuco na glavi na zastekljenem balkonu kadiš cigarete in si nekaj mrmraš. Vedela sem, da veliko stvari skrivaš, ker te je sram ali ker jih preprosto nočeš deliti,« je zapisala in dodala:

Danes se je zgodilo

»Takrat se mi je zdelo, kot da vidim v globino tvoje duše, vidim cesto, vidim požar, pretepe in vse mračne stvari, ki so te klofutale skozi življenje. Velikokrat sem si želela, da bi ti lahko pomagala. Ampak na nek bizaren in samosvoj način se mi je zdelo, da to znaš nositi. Ker brez tega to ne bi bil ti. Tvoje znanje je bilo neizmerno, bil si bistre glave in odlično si znal razlagati o kemiji ali športu. Bil bi odličen predavatelj. To sem ti tudi velikokrat sama rekla, pa si samo zamahnil z roko ter rekel, da si itak zajebal, in se mi nasmehnil s svojim čudovitim nasmeškom. V njem sta se skrivali rahla sramežljivost in bolečina. Nisi pretirano jamral. Prag bolečine in tolerance si v svojem težkem življenju res dvignil do maksimuma in nisi hotel razlagati, kako slabo si. Zadnje mesece svojega življenja si se me izogibal, ker si verjetno nisi želel, da bi te videla brez las in shujšanega. Še vedno si me vprašal, kako sem, čeprav sem v tvojem glasu čutila, da si v grozni stiski. Velikokrat sva se pogovarjala ponoči, ko te je bilo strah, pa še sam nisi vedel točno povedati, česa, se mi pa vedno bolj dozdeva, da samega sebe. V vsem si znal biti skrajen, in nič drugače ni bilo pri tvoji dobroti in ljubezni do ljudi. Če si dobil priložnost, da si lahko pokazal, da je za brazgotinjenim obrazom veliko topline, si to tudi storil. In to prav tako skrajno, kot si dvigoval svoje uteži. Vem, da ti ni bilo lahko, ampak jaz sem ti hvaležna, ker si nesebično obrnil moje življenje na bolje. In tega ne bom nikoli pozabila. Zelo mi je bilo žal, ko sem videla, da počasi polziš nazaj na stara pota, ko pa sem te videla popolnoma shiranega, sem vedela, da ne boš več dolgo. Po načinu pisanja in govora sem vedela, da počasi blediš, in tako sem vsak dan spremljala objave Kraljev ulice in čakala, da naletim na tvojo osmrtnico. Danes se je to zgodilo. V ušesih mi je začelo piskati in za kratek čas je dih postal neznosen. Bolečina je bila prisotna, pa sem hitro pomislila na tvoje besede, da so nekatere bolečine infantilne in niso vredne, da bi možgani temu posvečali preveč pozornosti. Ampak jebenti, Beno, ta pa je bila,« je zapisala.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www