• C Novo mesto
  • 00:12
  • Pon, 18.10.2021

Občina Trebnje vabi: Gozdna pot Zaplaške stezice

Tokratna pohodniška pot vabi na Zaplaz, natančneje po poteh Zaplaških stezic, ki se vijeta po gozdu z izredno pestro sestavo drevesnih in rastlinskih vrst, kjer je svoj notranji mir našel tudi pater Simon Ašič, znani zeliščar stiškega samostana.

 

TREBNJE – Za potepanje po gozdnih stezicah sta na voljo dve trasi poti – daljša je dolga približno 3 km, krajša pa 1 km. Obe poti sta krožni, saj se začneta in končata na Zaplazu, v neposredni bližini romarske cerkve.  Začetni del obeh poti se vije po isti trasi, na točki Pri panju pa se ločita – krajša se usmeri proti Marijinemu studencu, daljša pa nadaljuje pot proti Bajturnu, ki je najvišja točka občine Trebnje.

Na krajši poti se na sorazmerno majhnem prostoru spoznate z bivanjskim okoljem mlake, gozdne jase, pestrosti drevesnih vrst in zanimivosti gozda. Ob poti pa boste seznanili gozdnim bontonom, ki opozarja na pravi odnos do gozda in njegovih prebivalcev.

Tisti, željni prijetnega sprehoda po gozdu, pa se odpravite malo dlje, na daljšo traso, kjer vas bodo ob poti pozdravljale modre misli. Pohodniki pot nadaljujte od Bajturna do Volčje jame, kjer si lahko ogledate lovsko prežo, jasli in solnico. Za tem greste mimo Luže do najlepše razgledne točke Zaplaških stezic, ki v lepem vremenu nudi čudovit razgled vse tja do Gorjancev in  Snežnika. Nato pa se pot, tako kot prva, zaključi na bližnji kmetiji, z obiskom Marijinega studenca ali romarske cerkve.

Zaplaškim stezicam poseben čar daje »božje drevce« ali navadna bodika, zimzelena zaplaška posebnost ter osrednji in zaščitni znak Zaplaških stezic. Ta vas bo vodil in spremljal skozi celotno pot.

Zaplaške stezice lahko prehodite vsak dan v letu, seveda primerno obuti in opremljeni za hojo po gozdu.

 

Občina Trebnje
(Foto: Občina Trebnje)