• C Novo mesto
 • 02:42
 • Pet, 01.07.2022

Zdravilni ognjič

poletni festival

Beseda ognjič (Calendula officinalis) izhaja iz besede kalende, ki predstavlja prvi dan v mesecu. Stari Rimljani so verjeli, da ognjič zacveti vsak prvi dan v mesecu. Spet drugi so verjeli, da naj bi ognjič napovedoval vreme. Če so bili cvetovi ognjiča ob 7.00 zjutraj še vedno zaprti, naj bi čez dan deževalo. Takšnih zgodb je še veliko …

Ognjič

Ognjič se ponaša s številnimi različnimi imeni, med katerimi naj omenimo babji prstanec, sončica, primožek, ognjec, ringelc, meseček ali neven.  Najznačilnejše ime je zagotovo vremenar.   

Ognjič je enoletnica in spada v družino košaric. Zraste tam nekje od 30 do 60 cm v višino. Pohvali se lahko z značilno ognjeno oranžno-rdečo barvo, cveti pa nekje od junija do septembra. V Evropi se nahajata dve vrsti ognjiča, vrtni in njivski. Za namene zdravilstva ga pridelujejo predvsem na Madžarskem, v Nemčiji, na Slovaškem in v Egiptu.

Ognjič in njegovi zdravilni učinki

Ognjič ljudje že od nekdaj uporabljajo v zdravilstvu, saj se lahko pohvali s številnimi blagodejnimi lastnostmi. Zaradi aktivnih učinkovin pomaga pri celjenju prask, ureznin, odrgnin in podobnih poškodb. Spopade se tudi z opeklinami, izpuščaji in aknami, poleg tega pa gladi in pomlajuje kožo.

Prav posebno mesto v zdravilstvu zavzema eterično olje ognjiča, ki zdravi različna glivična obolenja stopal, pa tudi vaginalna glivična vnetja. Poleg eteričnega olja se uporablja tudi ognjič v tinkturi, predvsem za otekline, podpludbe, zmečkanine in podobno.

Ognjič pa se uporablja tudi notranje. Odličen je ognjičev čaj, ki pomaga pri črevesnih in želodčnih težavah, deluje kot diuretik, pospešuje znojenje, čisti kri in tako naprej. Prav tako lajša težave v menopavzi in predmenstrualni sindrom. Ker uravnava čiščenje, ga ne smejo piti nosečnice in doječe matere.

Ognjič je, kot smo že omenili, blagodejen za kožo, zato je zelo cenjen v naravni kozmetiki. Kože ne draži, vsebuje pa številne zdravilne učinkovine (eterično olje, flavonoidi, triterpeni), ki delujejo proti alergijam, izboljšujejo odpornost kože, blagodejno pa vplivajo tudi na krčne žile in razpokane kapilare.

Poleg vseh blagodejnih učinkov, ki smo jih že opisali, je ognjič tudi učinkovit spazmolitik in antiflogistik, zato pomirja krče v želodcu ter različna vnetja tako želodca kot tudi črevesja, žolčnega mehurja, sečnega mehurja, ledvic ter ženskih spolovil. Ognjič zdravi tudi vneto ustno in žrelno sluznico, hemoroide, z njim lahko namažemo različne ture in rane. Poleg tega zaustavlja tudi krvavitve, deluje antiseptično, skrči tkivo in ga razkuži.

Ognjič: setev, nabiranje in sušenje

Ognjič

Ognjič ima seme, ki je podobno gosenicam. To seme se lahko zaseje kar samo, zato bo naslednje leto ognjič spet lepo zacvetel in imel še več cvetov kot prejšnje leto. Drugače je najprimernejši čas za setev v marcu. V času rasti pa zemljo tudi večkrat zrahljamo in poberemo plevel.

Za zdravilne namene se uporabljajo cvetovi ognjiča. Vsebujejo namreč številne koristne snovi, kot so flavonoidi, karotenoidi, eterično olje, polisaharidi in saponini. Ognjič nabiramo tako, da potrgamo nepoškodovane cvetne koške, iz njih pa potem obtrgamo jezičaste cvetove. Obiramo v juliju in avgustu, saj so takrat cvetovi najvišje kakovosti. Seveda pri obiranju počakamo na suh in sončen dan. Cvetne listke sušimo na prepihu, med sušenjem pa cvetove večkrat premešamo, ognjič pa tudi očistimo – poberemo smeti in morebitne poškodovane dele rastline. Posušen ognjič shranjujemo v posodi, ki zelo dobro tesni, poleg tega pa ne sme prepuščati svetlobe.

Ognjič je zelo nezahtevna rastlina, najbolje pa uspeva prav na sončnih mestih in na dobro odcednih tleh.

Ognjičeva krema

Sestavine:

 • 500 g rastlinske masti
 • 5-10 žlic olivnega olja
 • 100 – 150 svežih ognjičevih cvetov

Postopek priprave:

 1. Ognjičeve cvetove in rastlinsko mast damo v posodo, ki je na zmernem ognju.
 2. Pri tem ves čas vestno mešamo, tako da se mast raztopi. Pazimo, da ne začne vreti.
 3. Nato dodamo še oljčno olje.
 4. Tik preden začne vreti, posodo odstavimo z ognja.
 5. Pustimo na sobni temperaturi, da se vsebina strdi.
 6. Pustimo stati vsaj kakšen dan, da se iz cvetov izločijo vse blagodejne snovi.
 7. Ponovno segrejemo, odstavimo in zmes precedimo skozi gazo.
 8. Prelijemo v posodice za kremo in počakamo da se mazilo strdi.
 9. Mazilo je tako primerno za uporabo.

Ognjičevo olje

 1. Steklenico do ⅓ napolnimo z ognjičevimi cvetovi.
 2. Zalijemo do vrha z olivnim oljem.
 3. Zaprto steklenico postavimo na sonce.
 4. Pustimo stati približno 40 dni.
 5. Vsebino precedimo.

  Ognjič

 6. Ognjičevo olje je primerno za uporabo.

Čaj iz ognjiča

Sestavine:

 • 1-2 veliki žlici čaja ognjiča
 • Voda

Postopek priprave:

 1. Čaj iz ognjiča prelijemo z vrelo vodo.
 2. Pustimo stati 10 minut.
 3. Precedimo.

Ognjičeva tinktura:

Sestavine:

 • 10 g suhega ognjiča
 • 200 ml 70-odstotnega alkohola.

Postopek priprave:

10 g suhega ognjiča prelijemo z 200 mililitri 70-odstotnega alkohola.

Ognjič in kulinarika

Z mladimi ognjičevimi listki lahko obogatimo in polepšamo solate, listke lahko dodajamo tudi juham, rižotam, omakam in podobno. Ker listki vsebujejo flavonoide, se jed obarva rumeno, tako da lahko ognjič uporabljamo tudi namesto žefrana.

Gurmansko ognjičevo maslo

Sestavine:

 • 120 g penastega masla
 • 2 žlici cvetov ognjiča
 • Cimet
 • Limonin sok

Postopek priprave:

 1. Maslo penasto vmešamo
 2. Dodamo cvetove ognjiča.
 3. Dodamo še ščepec cimeta in limonin sok po okusu.

Pripravila: Monika M.

dolenjske toplice
dolenjske lekarne poletje
Zdravilni ognjič
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.