• C Novo mesto
  • 09:54
  • Čet, 28.09.2023

Brbončice Posavcev tokrat ocenjene z Urošem in Violeto Mencinger

Septembra bo vrhunsko kulinarično doživetje, Okusi Posavja pokalo po vseh šivih od najboljših ponudnikov Posavja! Center za podjetništvo in turizem Krško bo namreč tudi letos, skupaj s številnimi ponudniki organiziral niz kulinaričnih dogodkov, ki se jim ne bo moč upreti. Če se uvrščate med zahtevne goste, tega dogodka ne boste spregledali, temveč shranili med svoje spomine za vedno. 

posavje

Letošnji program Okusov še boljši na krožnikih.

Gre za izjemen ulični dogodek vse od leta 2012, katerega namen je razvijati gastronomijo v Posavju, s ciljem – povezovati turistične ponudnike, ki trdo delajo na področju razvoja. A če gre na eni strani tu za ulični dogodek, se za njim skriva precej bogata izobraževalna vsebina, kjer se ponudniki izobražujejo znova in znova. Med izobraževanji je CPT Krško organiziral izobraževanje za sommelierje, oglede dobrih praks, študijske obiske, gostovanja v tujini, vzpostavili pa so tudi spletno podstran in fb stran. Njihova vloga pa je tudi izvedba promocije in izdaja različnih zloženk za javnost.

Kdo so ponudniki s pravo kvaliteto?

Kvalitetne lokalne surovine ponujajo številni gostinci v Posavju. Gre za vse kmetijske panoge, od sadjarstva, vinogradništva, pašne živinoreje, ribogojstva, zelenjadarstva ter predelave teh surovin na manjših kmetijah, vinskih kleteh in v zadrugah. V letu 2020 so izdali tudi knjigo Okusite Posavje. V letošnjem letu pa k temu dodali krajši film.

Letos Okusi Posavja stopajo na novo pot, kajti skupaj s ponudniki so se odločili, da blagovno znamko na področju vrhunske kvalitete še nadgradijo. Tako bo v Okuse Posavja v nadaljevanju lahko vključen le ponudnik, ki bo pridobil dovolj visoko oceno, da se bo lahko vključil. Izbran je bil izvajalec Šola okusov VIVI, katerega projekt je Teden restavracij. Izvedli so dvodnevno delavnico in povabili vse ponudnike kulinarike v Posavju (gostince, vinarje, kmetije, slaščičarne). Delavnice se je udeležilo okoli 40 ponudnikov, 22 jih je takoj pristopilo k ocenjevanju. Postopki ocenjevanja so v teku, rezultati pa zaenkrat zelo spodbudni. Preverite TUKAJ! 

Med ocenjevalci tudi g. Uroš in ga. Violeta Mencinger iz Šole VIVI

Dosedanje vtise iz Posavja sta komentirala:

“Vedela sva, da se v Posavju dobro je in pije. Saj sta v zadnjih letih iskalnik najboljših slovenskih gostiln na vivi.si in Teden restavracij slovenskim dobrojedcem vedno raje priporočala kulinarični izlet v Posavje, hkrati pa so tudi nama druge slovenske restavracije vedno raje k svojim jedem priporočale posavska vina.

Poletna preselitev v Posavje pa nama je dokončno odprla usta … Tukaj namreč niso le srčki na eni in cviček na drugi strani, temveč je vmes preveč kulinaričnih presenečenj le za izlet. Posavje je kulinarična destinacija, ki ni le za lačne in žejne, temveč tudi za radovedne, ki jih bodo presenetile šampanjske penine v amfiteatru, velika oranžna vina na majhni kmetiji, grajska vina v največji cvičkovi kleti na svetu, sladka zapeljivost ob pranju avtomobila, grozdni sokovi v vinski kleti, krškopoljski čevapčiči v vinogradu, vinska degustacija v knjižnici, harmonika, poezija in najboljše salame v hiši frankinje, razstavljena Melanija v poročnem apartmaju … Pa sva šele na polovici dopusta v kulinaričnem Posavju!”

okusi posavja

Spadaš med najbolj zahtevne goste?

MESEC OKUSOV POSAVJA       

Le najboljše surovine, fina vina in odlični gostitelji bodo tudi letos pod sloganom SVEŽE – OKUSNO – LOKALNO zaznamovali najbolj okusni mesec v Posavju. Zvrstilo se bo 10 gastronomskih dogodkov in v staro mestno jedro Krškega se vrača Ulični festival Okusi Posavja, kjer bo goste razvajalo okoli 10 ponudnikov kulinarike, vina in piva.

CPT Krško, S.B., foto: CPT Krško

 

qlandia krsko