• C Novo mesto
  • 08:01
  • Tor, 02.03.2021

“Okusite podeželje!”

Gregorjev sejem že osmo leto zapored na prvi dan sejma, v petek, 13.3.2020, odpira svoja vrata tudi za dolenjske šole in vrtce. PRESTAVLJENO

NOVO MESTO – Gregorjev sejem je prvi pomladanski kmetijski sejem in največji sejem na Dolenjskem. S tem sejmom organizator sejma KZ Krka otvori pridelovalno sezono, predstavi novosti in slovenskemu potrošniku približa pristne domače okuse. V 26ih letih obstoja je sejem  pridobil nacionalen pomen, saj privabi številne razstavljavce iz Slovenije in tujine. 

Vodilna nit 26. Gregorjevega sejma je »Okusite podeželje«. »Gre za misel o povezovanju podeželja, turizma, kulture in kulinarike. Da je slovensko podeželje res najlepše in najboljše, se ne smemo spomniti samo ob različnih prehranskih aferah, ampak moramo slednje imeti zapisano v podzavesti,« meni, mag. Robert Tomazin, vodja Gregorjevega sejma in direktor trženja KZ Krka. Okus po domačem, tradicionalne jedi naših babic, to je nekaj, kar si slovenski potrošniki vedno bolj želijo. Lokalno pridelana hrana je ne samo odličnega okusa, ampak tudi najboljša za nas. Svežino in visoko hranilno vrednost hrane lahko zagotavlja le hrana iz bližine. 

  1. Gregorjev sejem se razteza na 20.000 m2 na gramoznem parkirišču pri Qlandiji v Novem mestu, kjer se letos predstavlja 180 razstavljavcev. Spremljevalni program sejma in ponudba razstavljavcev sta pestra in raznolika. Sejem ponuja vse od sirov, salam, rokodelskih izdelkov, kot tudi kmetijska orodja in mehanizacijo, sadike in semena. Najdemo pa tudi izdelke za širšo potrošnjo in gospodinjstvo. Zaradi bogate ponudbe Gregorjev sejem v treh dneh pritegne preko 22.000 obiskovalcev. 

»Trdno verjamemo, da lahko na 26. Gregorjevem sejmu vsakdo najde nekaj zase. V treh sejemskih dneh pričakujemo številen obisk, s tem pa tudi zadovoljstvo razstavljavcev kakor tudi obiskovalcev,« pojasnjuje mag. Tomazin. Organizator je za obiskovalce ob zabavnem pripravil tudi poučni program: zanimiva predavanja z Mišo Pušenjak, vodilno strokovnjakinjo v zelenjadarstvu in Sabino Topolovec, soavtorico trilogije o začimbah Ščepec. Skladno s temo »Okusite podeželje«, bo iz najboljših domačih sestavin v živo kuhal kuharski mojster Robert Gregorčič

Gregorjev sejem že osmo leto zapored na prvi dan sejma, odpira svoja vrata tudi za dolenjske šole in vrtce, katerim KZ Krka podarja ne samo prost vstop, ampak tudi gledališko predstavo in ogled sejma.

Martin Kambič, direktor finančno-računovodskega sektorja KZ Krka: »KZ Krka, ki združuje 255 članov, je v letu 2019 ustvarila 18,5 milijonov evrov skupnih prihodkov. Kar je 11% manj kot leta 2018. Prihodki iz prodaje pa so znašali 19.119.338,15 EUR in so manjši za 17%«.

Pretekla sezona je za poslovanje KZ Krka imela vzpone in padce. KZ Krka je zapustilo nekaj pridelovalcev zelenjave, vendar pa jim je uspelo pridobiti nove. Lanska sezona je bila za kmetovalce zahtevna, predvsem zaradi veliko padavin.  Odkupne cene mesa, mleka in zelenjave so bile nizke, kljub temu pa si je KZ Krka prizadevala za finančno varnost svojih pridelovalcev. Organizirali so več sestankov z odkupovalci in rezultat je bil dvig odkupnih cen za mleko. 

Predsednik zadruge Pavel Vidic meni:  »Priložnost za razvoj in napredek zadruge vidim v večji složnosti in povezanosti med kmeti ter med drugimi zadrugami v Sloveniji. Povezani imamo večjo pogajalsko moč z odkupovalci in bi si tako lahko lažje postavljali ceno, ter bili primerno plačani za svoje pridelke.« V zadrugo želijo tako pripeljati še več manjših pridelovalcev, in jim omogočiti, da s svojimi pridelki in izdelki pridejo na trg.

V letu 2020 se bodo v KZ Krka osredotočili na optimizacijo in racionalizacijo poslovanja, principih naravnega združevanja poslovnih procesov in koriščenju razvojnih potencialov in tržnih priložnosti.

Vir in fotografija: KZ Krka