• C Novo mesto
  • 03:48
  • Pet, 01.07.2022

Opičje koze pri sosedih, kaj vemo mi o tej bolezni?

poletni festival

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že ponoči v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo.

DUNAJ – V Avstriji so danes potrdili doslej prvi primer opičjih koz. Bolezen so potrdili pri 35-letniku, ki so ga hospitalizirali ponoči na Dunaju s tipičnimi simptomi opičjih koz, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že ponoči v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo. Kasneje so bolnika testirali in sum pričakovano tudi potrdili, je za APA popoldne potrdila predstavnica dunajskega zdravstvenega združenja Wigev.

O sumih prvih okužb z virusom opičjih koz sicer poročajo tudi s španskih Kanarskih otokov in Grčije, medtem ko so jih potrdili že v več evropskih državah, med drugim v sosednji Italiji.

Prva med njimi je bila 7. maja Velika Britanija, od koder zdaj poročajo tudi o več lokalnih prenosih okužbe dnevno. Večino primerov beležijo v mestih ter pri moških, ki so homo- ali biseksualci.

Kaj so opičje koze?

Opičje kože so kužna bolezen, ki jo povzroča virus opičjih koz. Pojavlja se pri določenih živalih, tudi pri človeku.[2] Bolezen se začne kazati z vročino, glavobolom, bolečinami v mišicah, oteklimi bezgavkami in utrujenostjo.[1] Sledi pojav izpuščaja; tvorijo se mehurji ter nato kraste.[1] Čas od izpostavitve virusu do pojava simptomov je okoli 10 dni.[1] Simptomi vztrajajo običajno dva do štiri tedne.[1]

Človek se lahko okuži pri stiku z okuženim mesom divjih živali, ob ugrizu ali opraskanju okužene živali, stiku s telesnimi izločki ali okuženimi predmeti ter ob tesnem stiku z bolnikom.[7] Virus v naravi kroži med določenimi glodavci v Afriki.[7] Okužba se potrdi z dokazom virusne DNK iz bolnikove kožne lezije.[3] Bolezen se kaže s podobnimi znaki kot vodene koze.[4]

Cepivo proti črnim kozam je 85-odstotno učinkovito pri preprečevanju okužbe z opičjimi kozam, še dodaja Wikipedia.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Wikipedia

kobra