• 11.28C Novo mesto
  • 04:27
  • Sob, 06.06.2020

Orglice bodo dobile svoj praznik

V Mokronogu je vse nared za mednarodni festival ustnih harmonik “(ah), TE ORGLICE”, ki se tradicionalno odvija zadnjo soboto v februarju. Potem ko je festival lani praznoval jubilejno, 20. izvedbo, so z vstopom v novo desetletje organizatorji poskrbeli, da 21. festival ne bo nič manj slovesen. V Mokronogu bodo namreč ob tej priložnosti razglasili SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK.

 

Zadnjo soboto v februarju bodo razglasili za SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK v spomin na veličasten koncert orglic/ustnih harmonik, ki se je 29. februarja 2004 odvijal v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani. Koncert je namreč pomenil velik dosežek za ljubitelje tega malega glasbila, ki se je takrat prvič na Slovenskem množično predstavilo na tako imenitnem odru in v tako elitni družbi drugih glasbil, ne samo kot enakovredno glasbilo, temveč kot nosilec glasbene misli. V spomin na ta zgodovinski dogodek bodo v Mokronogu na letošnji festivalski dan tudi podpisovali listino o razglasitvi SLOVENSKEGA DNEVA ORGLIC / USTNIH HARMONIK.

  1. Mednarodni festival ustnih harmonik “(ah), TE ORGLICE” se bo sicer letos v celoti odvijal v Mokronogu. Dogajanje bodo začeli z glasbeno delavnico, nadaljevali pa s tremi popoldanskimi koncerti – z dvema tekmovalnima in z revijo. Na večernem gala koncertu bodo nato nastopili najboljši s tekmovalnega koncerta in revije, kot gost večera pa se bo predstavil vrhunski orgličar/ustni harmonikar Miro Božič v družbi z Benjaminom Barbaričem (12-strunska klasična kitara). Večer bodo okronali še z slovesno razglasitvijo SLOVENSKEGA DNEVA ORGLIC / USTNIH HARMONIK.

 

Tako kot doslej bo festival, ki se bo odvijal v soboto, 29. februarja 2020, mednarodno obarvan. Na njem skupaj pričakujejo okrog 70 udeležencev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Festivalsko dogajanje bo spremljal tudi pester spremljevalni program. Obiskovalci bodo imeli denimo priložnost izbrati svojega favorita, ki ga bo s svojim proizvodom nagradilo mokronoško podjetje M-TOM. Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi iz Mokronoga, kjer se je pred leti dogodil 1. svetovni kongres praženega krompirja, pa bo v popoldanskem času postreglo udeležence festivala z najboljšim, ve se s čem.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik “(ah), TE ORGLICE” organizatorji želijo orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Festival pripravljajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje, Zveza kulturnih društev Trebnje in KUD Emil Adamič Mokronog, omogočajo pa ga Občina Mokronog-Trebelno in drugi dobrotniki festivala.

 

Vir in foto: JSKD OI Trebnje, Marko Kapus