• 7.47C Novo mesto
  • 23:29
  • Sob, 30.05.2020

Po praznikih gremo očitno nazaj na delo

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 24 dodatnih okužb z novim koronavirusom, opravili so 489 testiranj. Umrla sta še dva bolnika, tako da se je skupno število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 30.

V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 114 ljudi, od tega 30 na intenzivnih oddelkih, so danes sporočili z urada vlade za komuniciranje. Iz bolnišnic so v nedeljo odpustili štiri ljudi. V soboto je bilo v bolnišnicah manj bolnikov, skupaj 108. Od tega so jih 31 zdravili na oddelkih za intenzivno nego.

Opravljenih je bilo 655 testiranj, število okuženih pa se je povzpelo za 20.

21.21 Vlada medtem pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog po velikonočnih praznikih, če se bo nadaljeval pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih. »Delamo na tem, da bi lahko vlada še ta teden proučila ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva, in to že takoj po velikonočnih praznikih, če se bo ta pozitiven trend nadaljeval – če med veliko nočjo ne bo prišlo do prevelikega, ali pa sploh ne, porasta števila bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah, sploh intenzivno nego,« je sporočil uradni govorec vlade Jelko Kacin. Kateri so ti ukrepi, še ni mogel razkriti, saj usklajevanja še potekajo, potrebna bo tudi seja vlade na to temo.

19.10 Slovenija sicer namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato. Zahteva za prošnjo za pomoč v okviru evropskega sistema za civilno zaščito naj bi šla po Toninovih besedah v prihodnjih dneh na vlado. Na obrambnem ministrstvu je vse pripravljeno in Tonin ne vidi večjih težav pri sprejemanju te odločitve.

Toninovo ime medtem pojavlja še v drugi zgodbi o dobavi zaščitne opreme. Pojavili so se namreč očitki o o domnevnem nepotizmu pri sklenitvi pogodb zavoda za blagovne rezerve z Acronom, saj je v podjetju zaposlena tudi mati obrambnega ministra. A kot je sporočilo gospodarsko ministrstvo, zavod ne bo prekinil pogodbe. Podjetje je eden najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pa je napovedala, da bo na podlagi Toninovega vprašanja uvedla postopek z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti.

NaDlani.si; Foto: youtube