• C Novo mesto
  • 01:22
  • Pon, 15.04.2024

Na Bledu drevo padlo na žensko, ki je umrla, veter lomi drevesa, v Celju odneslo streho štadiona

Zvečer bodo močnejše nevihte od severozahoda zajele večji del Slovenije ter se nadaljevale v prvi del noči. V drugi polovici noči se bo vreme umirilo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

CELJE – Medtem ko se gasilci in ostale službe odpravljajo posledice sinočnjega neurja, pa vreme danes spet povzroča težave. Gasilci PGD Velike Bloke so zaradi slabega vremena evakuirali enajst skavtov, ki so taborili med naseljema Ulaka in Sleme. Na Gorenjskem je po prvih informacijah močan veter znova podiral drevesa in odkrival strehe, poroča TV Slovenija, ki dodaja, da je na več koncih Gorenjske in Severne Primorske motena tudi oskrba z električno energijo. Toča je klestila po Ribnici. V Celju je orkanski veter odpihnil streho z nogometnega štadiona.

Umrla ženska

Na Bledu je zaradi posledic neurja umrla ena oseba. Po neuradnih informacijah 24 ur. com, naj bi šlo za žensko, na katero je padlo drevo. Kot poročajo, pa naj bi bil še en moški poškodovan, poročanju Slovenske novice.

Močan nevihtni sistem je po torkovem večernem neurju danes znova prešel Slovenijo. Veter je podiral drevje in odkrival strehe. O težavah poročajo iz večjega dela države, največ pa z vzhoda. V Mozirju pa sta bili v udaru strele poškodovani dve osebi. Na jugu in jugovzhodu pa je klestila tudi debela toča.

Vetrolom in toča

V Celju je popoldansko neurje z močnim deževjem in vetrom razkrilo streho nogometnega stadiona Z’dežele. Škodo je povzročilo tudi na križišču Čopove in obvoznice pri dvorcu Lanovž, kjer je kar nekaj dreves ob železnici ostalo brez vrhov.

Neurje je prizadelo tudi Občino Šmarje pri Jelšah. Občina je namreč na svoji Facebook strani objavila fotografije razdejanja, ki ga je silovit veter povzročil na tamkajšnji osnovni šoli, s katere je odnesel del strehe skupaj s sončnimi celicami. Ob tem so na občini dodali, da je o razsežnostih nastale škode trenutno še težko govoriti.¸

V Žalcu je veter podrl kaj nekaj dreves, v krajevni skupnosti Šempeter pa je precej vejevja na cestah. Občino Šoštanj, kjer so se že v torek zvečer soočili z neurjem, ki jim je podrlo veliko dreves in razkrilo kar nekaj streh na objektih, pa je zajel močan dež. Močno neurje je zadnja dva dni zajelo tudi Vitanje.

Na več cestah po državi je zaradi podrtega drevja oviran promet, nekatere ceste pa so zaprte, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. Zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Velenje-Polzela, cesta Kamnik-Duplica je zaprta na kamniški obvoznici pri Perovem, cesta Ptuj-Ormož pa pri Spuhlji.

Odneslo streho v Ljubljani

Kot poročajo mediji, je veter povzročal težave tudi v Ljubljani, kjer je s Plečnikovega stadiona veter izruval strešno kritino in jo odpihnil na vozišče ter pločnik. Prav tako je veter zlomil drog javne razsvetljave, ki je padel na enega od avtomobilov.

S Policijske uprave Ljubljana so za N1 potrdili, da v dogodku ni bil nihče poškodovan. Dodali so, da trenutno poteka več intervencij, a za zdaj ni podatkov, da bi bil v Ljubljani kdorkoli poškodovan. Drugače pa je bilo v Mozirju, kjer je strela udarila v kamp Forest Camping in poškodovala dve osebi.

Neurje se je danes zgodaj popoldan najprej razbesnelo na zahodu države. Kot so za STA povedali na regijskem centru za obveščanje, je v teku vrsta intervencij. Veter je namreč po vsej Gorenjski podiral drevesa, lomil veje in odkrival strehe. Na terenu je tako večje število gasilcev.

Prav tako je neurje na Gorenjskem povzročilo težave v preskrbi z električno energijo. Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, je neurje povzročilo kratkotrajne prekinitve v dolini Radovne, okolici Posavca, Tržiča ter v vaseh pri Preddvoru. Kratkotrajno je bila v času neurja prekinjena oskrba z elektriko približno 5000 uporabnikom. Ekipe so na terenu in odpravljajo okvare, trenutno je motena oskrba približno 340 uporabnikom. Vzpostavitev oskrbe z električno energijo pričakujejo do večernih ur.

Brez elektrike

S težavami pri oskrbi z elektriko se po dveh zaporednih nevihtnih dnevih srečujejo tudi na območju Elektra Ljubljana, kjer je trenutno brez elektrike okoli 15.600 uporabnikov, in sicer zlasti na območju severno od Ljubljane in pa v okolici Črnomlja. Iz Elektra Primorska pa poročajo, da je trenutno brez elektrike še nekaj več kot 500 odjemalcev, največ na Tolminskem in nekaj na Kanalskem.

Današnje popoldansko neurje je ponekod prineslo tudi točo. O debeli toči poročajo uporabniki portala neurje.si iz Kočevskega in Bele Krajine.

Ni še konec!

Zvečer bodo močnejše nevihte od severozahoda zajele večji del Slovenije ter se nadaljevale v prvi del noči. V drugi polovici noči se bo vreme umirilo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Proti jutru se bo začelo jasniti, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem okoli 21 stopinj Celzija.

Uf, spet nas čaka burno vremensko dogajanje! Včeraj evakuirali 98 otrok, ki so taborili na prostem (nadlani.si)

V četrtek bo sprva deloma jasno. Popoldne bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Zaščitite jeklene konjičke pred neurji, parkirajte jih v parkirni hiši Cityparka (nadlani.si)

Opozorilo: Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji je pričakovano zvečer in v prvi polovici noči na četrtek.

Kako kaže?

V petek in soboto kaže na spremenljivo vreme s pogostimi krajevnimi plohami in nevihtami. V nedeljo bo pretežno jasno.

Vremenska slika: Hladna fronta je dosegla Alpe, pred njo z jugozahodnim vetrom nad naše kraje doteka zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Ponoči bo spremenljivo s krajevnimi nevihtami. V četrtek se bo razjasnilo. Popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše v Alpah. Ob severnem Jadranu bo sončno, pihala bo šibka burja.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona FB