POGOVOR Z NAJUSPEŠNEJŠO SLOVENSKO KEGLJAČICO NIKO RADELJ

22. jan. 2015, ob 07.45
Posodobljeno pred 6 meseci
5
270 SEK

Nika je stara 18 let in se je vpisala v zgodovino slovenskega kegljanja kot najuspešnejša igralka. V tekmovalni sezoni 2014/2105 je osvojila naslov kadetske državne prvakinje v disciplinah: posamezno, kombinacija in sprint.

 

Kakšno je bilo slavje po osvojitvi državnega naslova v 3 disciplinah?

Po pravici povedano, kakšnega velikega slavja ni bilo, vendar so me člani Kegljaškega kluba Trebnje presenetili z dobrimi in lepimi čestitkami. Za vsako prejeto medaljo, pa sem  prejela prav posebno darilo, ki ga seveda nisem pričakovala.  Po prejetih prvih dveh zlatih medaljah, pa sem imela sprejem pri trebanjskem županu Alojzu Kastelicu.

Povejte nam prosim kaj o začetkih svoje športne poti…

Začelo se je leta 2009, ko sem bila na počitnicah pri teti. V tem času je imela trening kegljanja v Novem mestu. Vzela me je s sabo na trening in tam sem jo nekaj časa opazovala, kako spretna je s »kuglami«. Zdelo se mi je zelo enostavno in zanimivo, zato sem jo prosila, če me lahko nauči. Do mene je pristopila članica kluba Jelka Oven in mi razložila potek metanja. Takoj sem poprijela za »kuglo« in keglji so se začeli rušiti. Jelka je v meni že po parih metih videla nek potencial, zato je teto prosila, da naj začnem z njo hoditi na treninge in tako se je vse skupaj začelo.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Kdo vas je navdušil za kegljanje in kdo vam najbolj stoji ob strani na tvoji športni poti?

Kot sem omenila že prej, me je nad kegljanjem navdušila moja teta (Silva Zupančič). Na moji športni poti pa mi stoji ob strani moja družina in fant. Ne smem pa pozabiti na vse člane kluba, saj so oni zaslužni za vse moje dosežke.

 

Ali se poleg kegljanja ukvarjate še s katerim drugim športom?

V zadnjih dveh letih je kegljanje moj edini šport s katerim se ukvarjam.  Pred tem pa sem bila dolga leta (skoraj 9 let), članica trebanjskih mažoret.  Žal pa sem se morala pred dvema letoma odpovedati mažoretam, saj nisem mogla več usklajevati obeh različnih treningov in tekmovanj.

 

Kdo je bil vaš prvi trener in kdo vas trenira sedaj?

Moja prva trenerka je bila Jelka Oven, sedaj pa me trenira Milena Veber Jarc. Obema se moram še posebej zahvaliti, saj sta zaslužni, da sem v kegljanju tako uspešna.

Kako potekajo treningi?

Treningi pri nas potekajo enkrat na teden (če bi imeli svoje kegljišče pa bi jih lahko imeli tudi dvakrat ali trikrat na teden) v Novem mestu. Na trening moraš priti pol ure prej, da se imaš čas preobleči in ugreti telo, da ne pride ko morebitne poškodbe. Ko si pripravljen, se trening prične. Običajno traja cca eno uro, če pa želiš in če je možno, lahko tudi dlje.. Po treningu pa se moramo temeljito raztegniti, da ne pride do bolečin v telesu.

Kako je potekal prvi trening z reprezentanco? Kakšni so nadaljnji načrti v tej smeri?

Prvi trening je potekal skoraj običajno kot pri nas.  Razlika je bila le v tem, da sem se malo bolj potrudila kot običajno in da sem iz njega odšla z bolečinami v mišicah (»musklfibrjem«).

Moram pa povedati, da si kakšnih velikih načrtov za prihodnost ne ustvarjam, saj nočem da bom na koncu razočarana. Po tihem pa upam, da bom letos lahko odšla z reprezentanco na svetovno prvenstvo, ki bo v Nemčiji.

Kdo je vaš vzornik?

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Pri kegljanju imam kar nekaj vzornic kot so Barbara Fidel, Eva Sajko, Anja Kozmus,… Vse so članice Kegljaškega kluba Lanteks Celje. One imajo v kegljanju najboljše rezultate tako državne, kot evropske in svetovne.

V Trebnjem ni primernega kegljišča. Če bi v prihodnje pridobili kegljišče, kakšna je vaša vizija kegljanja v domačem kraju ?

Če bi v prihodnje dobili kegljišče v Trebnjem, bi mi to pomenilo največ na svetu. Na treninge bi lahko hodili večkrat tedensko, ker bi bilo kegljišče bolj prosto kot sedaj v Novem mestu. Vsi bi hodili bolj pogosto, bolj z veseljem, saj bi bilo za vse bližje in bolj priročno. Veliko pa nam bi tudi pomenilo, ker bi tako pridobili nove člane in v prihodnosti bi imela občina Trebnje še boljše kegljače kot sem jaz in moja zdajšnja ekipa (smeh).  Ker uspehi pridejo samo s trdim delom.

Kako usklajujete treninge s šolskimi obveznostmi?

Z treningi, tekmami in šolskimi obveznostmi nimam problemov, niti jih nikoli nisem imela. Če vem, da imam za vikend tekme, se za šolo pripravim prej ali med vožnjo na tekme.  Mogoče me malo skrbi glede mature, ki jo bom imela meseca maja in junija, kajti svetovno prvenstvo se mi začne ravno maja (na svetovno jih gre 6 , sedaj nas je v ožjem krogu 12, če bom izbrana potujem maja na svetovno prvenstvo). Mislim , da si bom morala šolske obveznosti in vse treninge, tako klubske in reprezentančne do meseca maja dobro uskladiti in ne bo težav niti z maturo niti z udeležbo svetovnega tekmovanja v Nemčiji.

Dobila si športni znak za leto 2014 Športne zveze občin Trebnje in Mirna. Kaj vam tovrstne nagrade pomenijo?

Te nagrade mi pomenijo zelo veliko. S športnim znakom sem dokazala sebi in drugim, da sem sposobna doseči najboljše rezultate in upam, da bom v naslednjem letu dokazala, da se lahko še boljša.

 

Kaj radi počnete v prostem času?

V prostem času se rada sprehajam v naravi, se družim s prijatelji  in poslušam glasbo.

 

Kakšni so vaši načrti za sezono 2015? In kakšen je vaš sanjski cilj v športni karieri?

Kot sem že prej omenila, nočem pretirano misliti na prihodnost, želim pa si , da bom v letu in v sezoni 2015 še boljša , kot sem bila vsa leta do sedaj.

 

Veliko športnih uspehov želimo še vnaprej in se zahvaljujemo za pogovor.

 (P.U.)

NIKA3  NIKA2

 

 

 

5
270 SEK