• C Novo mesto
  • 00:24
  • Pon, 20.03.2023

Politični pritiski? Janković ministru Bešič Loredanu: pusti direktorico na miru!

Po njegovih besedah je bilo ob tem na območju ZD Ljubljana v letu 2018 19.284 oseb brez izbranega osebnega zdravnika, v letu 2022 pa že 31.341.

LJUBLJANA – Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje je 7. decembra izdal sklep o začetku izrednega upravnega nadzora v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana. V nadzoru želijo ugotoviti razloge za slabo poslovanje zavoda. Nadzor bodo opravil tudi v Zdravstvenem zavodu Multimedicus direktorice ZD Ljubljana Antonije Poplas Susič.

“Ko bo nadzor zaključen in ko bomo videli, kaj se dogaja, bomo seveda ukrepali,” je na novinarski konferenci napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Z nadzorom ZD Ljubljana želijo po njegovih besedah ugotoviti, kaj se dogaja v upravljanju in vodenju zdravstvenega doma ter kje so slabosti. Razlogov za slabe razmere na primarni ravni zdravstva v Ljubljani je gotovo več, je pojasnil.

Ob tem je poudaril, da so zdravstveni domovi v letošnjem letu do septembra skupaj ustvarili presežek v vrednosti 9,5 milijona evrov. Med tem so v ZD Ljubljana v tem obdobju ustvarili 82.000 evrov izgube. V letu pred tem so ustvarili 646.000 evrov dobička, leta 2020 skoraj 200.000 evrov dobička, leta 2019 skoraj 600.000 evrov dobička, leta 2018 pa skoraj milijon evrov izgube, je dodal.

Po njegovih besedah je bilo ob tem na območju ZD Ljubljana v letu 2018 19.284 oseb brez izbranega osebnega zdravnika, v letu 2022 pa že 31.341.

V nadzoru bo urad zanimala tudi vloga koncesionarjev in zakaj veliko zdravnikov v Ljubljani iz javnega zdravstvenega doma odhaja k koncesionarjem. Zdravniki sicer opozarjajo, da so razmere nevzdržne in da so preobremenjeni, je dejal. Pojasnil je, da bodo rezultate skušali pridobiti po 15. januarju.

Antonija Poplas Susič je mesto direktorice ZD Ljubljana prevzela leta 2021, ob imenovanju in kasneje pa so predstojniška mesta zapustili vsi zdravniki razen vodje Splošne nujne medicinske pomoči (SNMP), je poudaril Bešič Loredan.

 

“V prvih mesecih vodenja so delovno mesto zapustili tudi vsi zaposleni za investicijsko vzdrževanje, praktično vsi informatiki, vodja kadrovske službe ter nekaj sodelavk in še nekaj drugega kadra,” je dejal. Dodal je, da je veliko odpovedi prišlo tudi iz vrst srednjih in diplomiranih medicinskih sester, v zadnjih dveh letih pa je ZD Ljubljana zapustilo 33 družinskih zdravnikov.

Direktorica Poplas Susič je tudi lastnica Zdravstvenega zavoda Multimedicus, ob tem ima dve koncesiji Mestne občine Ljubljana, laboratorij in informatiko pa najema po ugodni ceni od ZD Ljubljana, je dejal minister. Dodal je, da je direktorica 20-odstotno zaposlena v lastnem zavodu, tam opravlja zdravniško delo, v ZD Ljubljana pa zdravniškega dela ne opravlja.

Župan ga je opozoril

Zavod Multimedicus je v letošnjem letu od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije prejel že skoraj 240.000 evrov, kar je 20 odstotkov več kot lani, je dejal.

Zaradi domnevnega nasprotja interesov so sicer na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zoper Poplas Susičevo minuli teden prejeli prijavo. Kot so pojasnili za STA, so uvedli predhodni preizkus, v katerem pridobivajo relevantna dejstva in dokumentacijo za razjasnitev dejanskega stanja. Več informacij pa zaenkrat na KPK ne morejo posredovati.

Minister je medtem spomnil tudi na dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju Mestne občine Ljubljana, z županom Zoranom Jankovićem pa se bo spet sestal okoli 15. januarja, ko bosta ugotovila, kaj je bilo realizirano in kaj še ne.

“Kljub temu da me je ljubljanski župan prijazno opozoril, naj ZD Ljubljana in direktorico pustim čisto na miru, gremo v akcijo in bomo s komunikacijo prišli do rešitve,” je prepričan Bešič Loredan. Županovih besed sicer ne razume kot pritisk.

Zagotovil je, da je ministrstvo naredilo, kar lahko naredi, več pristojnosti pa nimajo, saj so ustanovitelji zdravstvenih domov občine. Več rešitev naj bi ponudila napovedana sistemska reforma zdravstvenega sistema, ki naj bi v veljavo stopila 1. januarja 2024.

Na vprašanje o naklonjenosti prenosu upravljanja zdravstvenih domov z lokalne na ravne države je odgovoril, da se morajo glede različnih predlogov najprej pogovoriti znotraj koalicije.

Tudi problematiki primarne ravni zdravstva bodo po ministrovih navedbah govorili tudi na januarskem koalicijskem vrhu.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona N1.