• C Novo mesto
  • 06:49
  • Ned, 03.03.2024

Pomagajmo družini majhnega Oskarja z redko boleznijo, ki je v poplavah izgubila čisto vse

Društvo Viljem Julijan je na Facebooku objavilo prošnjo za pomoč mladi petčlanski družini iz okolice Ljubnega ob Savinji, ki je čez noč v poplavah izgubila hišo in celotno kmetijo. Hiša je porušena, uničeni so vsi delovni stroji in njive, družina pa je pred plazom, ki je zasul njihovo posest, zbežala zadnji trenutek. V družini so trije majhni otroci, med njimi šestmesečni Oskar, ki ima prirojeno redko, a hudo bolezen prebavil, zaradi katere mora biti večino časa priklopljen na aparat. V svojem kratkem življenju je prestal že tri zahtevne operacije, sedaj pa je družino zadel še nov tragičen dogodek. Starša sta usodno noč s starejšima otrokoma zbežala po hribu pred smrtonosnim plazom, Oskarju pa so rešili življenje reševalci s helikopterjem.

V hišo so bili vseljeni samo tri tedne, Urška je v kuhinji le nekajkrat skuhala kosilo

Petčlanski družini so poplave čez noč uničile praktično vse, kar so si ustvarili in za kar so garali. Mlada starša Nejc in Urška sta hišo šele pred tremi tedni dokončno preuredila v nov dom za svoje otroke, potem se je pa v eni sami noči vse porušilo. Od zavarovalnice bodo prejeli le nekaj čez deset tisoč evrov, zato starša obupano prosita za pomoč, da lahko svojim otrokom ponovno zgradita dom, v katerem bodo živeli. “Oskar je najin najmlajši in zaradi svojega zdravstvenega stanja za preživetje potrebuje črpalko za umetno hrano, na katero mora biti priklopljen osemnajst ur na dan. Ko sva prišla nazaj iz bolnišnice, kamor so ga ob poplavah rešili s helikopterjem, sem z obupom videla, da smo ostali čisto brez vsega,” je za Društvo Viljem Julijan povedala mamica Urška.

Kako lahko pomagate?

V Društvu Viljem Julijan so začeli z zbiralno akcijo za mlado družino, donacijo lahko prispevate tako:

  • SMS s ključno besedo VJ5 na 1919
  • nakazilo na TRR: Društvo Viljem Julijan, SI56 0400 1004 6908 898, sklic: SI00 552023, namen: »Donacija za družino Zager – poplave 2023«

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Facebook