• C Novo mesto
  • 18:38
  • Sob, 04.12.2021

Potovanje odpade, bom dobil denar ali dobropis?

Da bi se turizmu, predvsem pa agencijam pomagalo s pomočjo vavčerja, dobropisa oz. dobroimetja, zagovarja Evropska komisija.

LJUBLJANA – Ste tudi sami nameravali na oddih za prvi maj, pa ste si premislili? Pričakovano. Ste vmes odpovedali angažma pri turistični agenciji in bili presenečeni, ker so vam poslali vavčer za dobroimetje? Kar nekaj ogorčenih bralk in bralcev se je obrnilo na nas, ker jih je politika turističnih agencij presenetila. Le te so se odločile, da vplačana sredstva spremenijo v dobroimetje, ki ga ima posameznik pri turistični agenciji, kjer je vplačal svoj angažma. Občani so pričakovali, da bodo dobili nazaj vplačan denar, a temu ni tako. Prihaja do sporov in slabe volje.

Da bi se turizmu, predvsem pa agencijam pomagalo s pomočjo vavčerja, dobropisa oz. dobroimetja, zagovarja Evropska komisija. O tem piše v posebnem dokumentu Informiranje o Direktivi o paketnih potovanjih v povezavi s COVID-19. A ob Evropska komisija izpostavi nekaj pogojev, med katerimi je eden zelo jasen, gre pa takole: „Potniki morajo ne glede na nacionalno zakonodajo ohraniti možnost izbire – vavčer lahko sprejmejo, a v primeru, da ga ne uporabijo, morajo imeti možnost, da zaprosijo za polno povračilo vplačanega zneska.“

Tisti, ki v teh dneh dobivajo dobropise, so tudi zaskrbljeni, ker niso povsem prepričani, da bodo njihove turistične agencije preživele tale vihar. Zato še z dodatno skepso gledajo na dobropis. Evropska komisija zato opozarja, da mora izdani vavčer imeti ustrezno zavarovanje za primer insolventnosti ponudnika storitve.

Pa Slovenija?

Vlada Republike Slovenije, upoštevajoč mnenje Evropske komisije, preučuje nastali položaj že od nastanka izrednih razmer in aktivno išče zakonodajne rešitve. Na stran potrošnika so spet in znova stopile potrošniške organizacije. Le te, to še posebej poudarijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije, se zavedajo težkega položaja, v katerem so se znašli ponudniki turističnih in prevoznih storitev.

„Podpiramo intervencijske ukrepe držav za pomoč gospodarstvu, da zaščiti delovna mesta in podpre ukrepe za njegovo hitro okrevanje. Vendar so v težkem položaju tudi številni potrošniki, ki se tudi soočajo s problemi likvidnosti in ne vedo, kako bodo zmogli plačevati stanovanjska posojila in najemnine,“ poudarijo na ZPS, kjer pa poudarijo, da je evropska zakonodaja jasna, potrošnikom pa nudi pravico do vračila denarja v primeru odpovedi potovanja ali leta zaradi izrednih razmer.

Brezobrestno kreditiranje

„V praksi bi to dejansko pomenilo brezobrestno kreditiranje turističnega gospodarstva s strani potrošnikov, kljub temu, da številni potrošniki svoj denar nujno potrebujejo,“ še pri ZPS pogledajo na problematiko z druge plati.

Kako so ostale države rešujejo to problematiko?

V Avstriji zaenkrat brez sprememb v zakonodaji – potniki so upravičeni do povračil. V Belgiji so v uporabi vavčerji, potrošnik ga mora sprejeti. V primeru, da ga ne izrabi, lahko brez dodatnih razlag zahteva povračilo, ki mora biti izplačano v roku 6 mesecev od vložene zahteve, pa o praksah po Evropi piše in poroča Evropski potrošniški center Slovenija.

Na Češkem so sprejeli zakon. T.i. “Lex vavčer” omogoča, da organizatorji potovanj v predpisanem obdobju od 20.2.2020 do 31.8.2020 izdajo vavčer v protivrednosti vplačane rezervacije. Veljavnost vavčerjev, izdanih zaradi izrednih okoliščin, poteče 31.8.2021. Lex-vavčer je zavarovan pred insolventnostjo ponudnika. V kolikor se ne izrabi do 31.8.2021, je organizator potovanja obvezan za povračilo vrednosti vavčerja v roku 14 dni po koncu t.i. “obdobja zaščite”, 31.8.2021.

Na Danskem trenutni zakon krije vse odpovedi potovanj zaradi koronavirusa vključno do 14.4.2020 in potrošnikom zagotavlja vračilo kupnin. V primeru, da je potrošnik že sprejel vavčer pred uveljavitvijo omenjenega zakona, ga lahko unovči.

Vavčer za leto in pol

Potovalna agencija ali organizator potovanja ima v Franciji pravico ponuditi enakovreden vavčer z veljavnostjo najmanj 18 mesecev. V primeru, da vavčer ni izkoriščen do konca svoje veljavnosti, se mora stranki izplačati polna vrednost vavčerja/potovanja, pa je praksa, ki so jo predpisali v Franciji.

Na Hrvaškem so v tem mesecu dopolnili zakonodajo. Tako lahko potniki v primeru neizvedenih potovanj po 1.3. 2020 odstopijo od pogodbe. Rok za odstop od pogodbe je 180 dni od preklica obstoja izrednih okoliščin. Organizatorji lahko tem potnikom ponudijo vavčer.

Kaj pa Nemci?

Slovenci radi pogledamo in se zgledujejo po Nemčiji, tamkajšnja vlada je naklonjena uvedbi vavčerjem v primerih odpovedanih paketnih potovanj in letov. Ob tem pa opozorijo, da če kupec do takrat ne izrabi vavčerja, mu mora organizator (potovanja) povrniti vrednost vavčerja.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: EPC