• C Novo mesto
  • 17:20
  • Čet, 21.09.2023

Pravnica brez glasu je Življenju rekla, DA

Ko vas življenje pili s preizkušnjami, med katerimi je lahko tudi dejstvo, da lahko umrete, je pogumno – a težko izbrati dostojanstvo in ne evtanazije. Gre za kulturo smrti in ne beg v iskanje hitrih rešitev. Zadovoljevanje osnovnih človekovih potreb postaja v družbi v kateri živimo izpodrinjeno v preseganje naših meja, zaradi perfekcionizma in nadmoči, ker mislimo, da jo kot družba imamo. Sara kot nekdanja športnica in pravnica izbira Življenje. 

sara

Tudi bolezen je življenje.

Krško je 30. maja 2023 obiskala Sara Ahlin Doljak, ki je z vso hvaležnostjo kljub omejitvam s katerimi jo sooča življenje, obiskovalcem njenega predavanje predstavila, zakaj je Življenju vredno reci DA. Sara, ki je pravnica po poklicu, je izredna govorka brez glasu. Nagovarja jo Božja beseda. Jezus.

Kot govornica je publiko Kulturnega doma Krško zelo resno izzvala k razmišljanju, kaj se je zgodilo z družbo, da si več ne pomagamo živeti, temveč si pomagamo umreti. Vsi ljudje se moramo namreč naučiti številnih pomembnih lekcij. Kadar nas preizkuša življenje je, vera edino upanje in opora, ter smisel, ki se ga lahko oprimemo. Družba se z vero mora opremiti, če se v bodoče želimo izogniti naraščajočemu trendu samomorov in k zatekanju družbe k raznim kemijskim osrečevalcem. Njen mož Bojan je predavanje učinkovito dopolnil z besedo: “Otroke čimprej naučite, da je Življenje zahtevno.”

Sara in Bojan Doljak sta z vero zelo povezana tudi kot aktivna člana DIŽA. Svoje življenje delita na življenje pred in po DIŽ-u – Društvo Življenje in Družina. Pogovorni večer v KD Krško je povezoval Benjamin Siter, zakonca pa sta kot pričevalca vere odkrito spregovorila o njuni ljubezni, brezskrbnih študentskih letih, starševstvu, ciljih in tudi križu, ki ga je prinesla v zakon bolezen.

Sara je publiko soočila z resnico, da se ljudje kot družba prevečkrat obnašamo kot da nam nekaj pripada, brez bolečine, a osamljenost, izgube in smrt so le priložnosti, da pogledamo vase in se spremenimo. Bojan se je kot njen mož na poti veliko šalil in v šali povedal dosti resnice: “Šele, ko se je zgodila bolezen, sva si dovolila, da se za res spoznava.” 

S.B.