• C Novo mesto
  • 12:24
  • Sob, 15.06.2024

Praznovanje krajevnega in kulturnega praznika v Boštanju

godba

BOŠTANJ – Krajanke in krajani Krajevne skupnosti Boštanj na slovenski kulturni praznik obeležujejo tudi praznik krajevne skupnosti. Sobotni večer je v dvorani TVD Partizan minil v znamenju kulture in podelitve priznanj zaslužnim v krajevni skupnosti.

 

Še pred uradnim delom prireditve so v Boštanju slavnostno predali namenu novo urejeno sejno sobo Prostovoljnega gasilskega društva Boštanj in prenovljeno sobo Aktiva žena Boštanj.

Slavnostna govornica Klaudija Redenšek je kulturo opisala kot »čisto veselje, plemenitost duha, dobrota srca, smisel življenja« in izpostavila, da je kultura zaslužna za ohranitev slovenskega jezika in slovenske identitete ter da je kulturen človek v svoji osnovi dober človek, saj kulturno živi, se izraža, neguje odnose do drugih. Poudarila je tudi, da je ponosna Boštanjčanka, saj je v kraju doma kultura ter razkrila, da se bo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Boštanj letošnjemu praznovanju kulturnega praznika poklonila tudi z dvema stenskima poslikavama, portretoma Franceta Prešerna in domačega pesnika Antona Umeka Okiškega.

Župan Srečko Ocvirk je izpostavil slogo in kakovost bivanja, ki ju je čutiti v Krajevni skupnosti Boštanj, za kar je zaslužna tudi ljubezen do kulture, ki krajanke in krajane povezuje, jih vodi k uspehu in k razvoju, ki je odvisen tako od želje po razvoju posameznika, kot tudi od složnega delovanja znotraj krajevne skupnosti.

Predsednik Krajevne skupnosti Boštanj Jože Udovč je povzel pomembnejše infrastrukturne ureditve v krajevni skupnosti in izpostavil, da s strpnostjo in medsebojnim razumevanjem lahko uspešno rešujemo vsakdanje izzive krajank in krajanov.

Priznanji za delovanje v kraju sta prejela Osnovna šola Boštanj, za naziv Najbolj kulturna šola v Sloveniji 2019 in za nenehno nadgrajevanje kulturnih vsebin v okviru šolskih in obšolskih dejavnosti in član Prostovoljnega gasilskega društva Boštanj Ivo Renko za dolgoletno aktivno delovanje znotraj društva in v krajevni skupnosti.

Za odličen kulturni program so poskrbeli člani Vokalne skupine Coronas – Romana in Boris Pokorn, Nataša Kreže, Melita Železnik in Janez Hameršak, glasbenik Danijel Cajner, študentka 1. letnika klarineta Akademije za glasbo v Ljubljani Špela Pokorn in pevec Miha Pokorn. S besedo in poezijo so glasbeni del večera v zaokroženo celoto povezale Nina in Eva Kreže ter Lucija Denžič. Prireditev sta povezovali Jelka Bec in Tinkara Udovč.

 

Vir in foto: Občina Sevnica