• 20.7C Novo mesto
  • 12:56
  • Čet, 01.10.2020

Prvi slovenski pacient že z novim zdravilom proti covid-19, čakajo se rezultati

Na Kitajskem so začeli prvo fazo kliničnega testiranja cepiva proti novemu koronavirusu, pri katerem sodeluje 108 prostovoljcev. Pristojne oblasti so zeleno luč za začetek testiranja prižgale minuli torek. Prostovoljci, ki so že začeli prejemati cepivo, so stari med 18 in 60 let. Razdeljeni so v tri skupine in bodo prejeli različne odmerke. Vsi prihajajo iz mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil.

Medtem ko se pandemija novega koronavirusa nezadržno širi po svetu, si farmacevtske družbe in raziskovalni laboratoriji po svetu prizadevajo, da bi čim hitreje razvili cepivo proti virusu. So pa Američani Sloveniji donirali zdravilo, ki se je izkazalo za uspešno pri zdravljenju nekaterih obolelih za bolezen covid-19. Prvega slovenskega pacienta že poskusno zdravijo na infekcijski kliniki v Ljubljani.

Gre za zdravilo remdesivir, ki ga je razvilo ameriško podjetje Gilead Science. Kot so poročali v torkovih Odmevih na TV Slovenija, ki so jim novico potrdili v Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke, so zdravilo dobili s pomočjo donacije Američanov. Na prostem trgu ga (še) ni mogoče kupiti …

NaDlani.si; Foto: Pixbay