• C Novo mesto
  • 05:29
  • Tor, 21.09.2021

Radijska voditeljica umrla zaradi posledic neželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece

Lisa Shaw, radijska voditeljica BBC je umrla zaradi posledic neželenih učinkov po cepljenju s cepivom proti novemu koronavirusu Astrazeneca. Obducentka Karen Dilks je potrdila, da gre za neposredno povezavo med cepljenjem in smrtjo zdrave osebe. 44-letna voditeljica je umrla maja, njena smrt je bila posledica krvnih strdkov v možganih.

Od 35 milijonov porabljenih odmerkov cepiva AstraZenece doslej prijavili 332 primerov krvnih strdkov

Shawova je približno en teden po prejemu prvega odmerka cepiva AstraZenece začutila močne glavobole, ki niso pojenjali. S prvim odmerkom cepiva protu covidu-19 je bila cepljena 29. aprila, 13. maja je bila z reševalnim vozilom prepeljana v univerzitetno bolnišnico v North Durhamu. Sprva se je zdelo, da je njeno zdravljenje uspešno, a se je njeno zdravstveno stanje po nekaj dneh močno poslabšalo. 16. maja zvečer je omenila, da so njeni glavoboli hujši, opazila je tudi težave z govorom. Trpela je zaradi hudega glavobola in zbadanja p čelu ter za očmi, je povedal dr. John Holmes, ki jo je zdravil. Zdravniki so ugotovili, da je imela možgansko krvavitev. Poskušali so ji ublažiti pritisk v glavi in ji tako odstranili celo del lobanje, a se je njeno stanje še dodatno poslabšalo.

21. maja je umrla kljub številnim operacijam, s katerimi so jo skušali rešiti zdravniki. Dilksova je pojasnila, da je 44-letnica umrla zaradi “izjemno redkih zapletov po cepljenju s cepivom AstraZenece”. Lisa Shaw je bila sicer zdrava in v dobri kondiciji. Doslej so v Veliki Britaniji prijavili 332 primerov krvnih strdkov od skupaj porabljenih 35 milijonov odmerkov cepiva AstarZeneca. Od 332 primerov krvnih strdkov je 58 ljudi umrlo.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels