• C Novo mesto
  • 15:09
  • Sre, 22.09.2021

Raziskava pokazala, da to cepivo najbolje ščiti pred hospitalizacijo

Raziskava o učinkovitosti cepiv proti covidu-19 razkriva, katero cepivo najbolje ščiti pred hospitalizacije zaradi okužbe z delta različico. Ameriški Center za nadzor nad boleznimi in preventivo je včeraj objavil sveže podatke iz omenjene raziskave, ki so jo letos opravili v devetih zveznih državah v različnih medicinskih ustanovah med junijem in avgustom.

V raziskavi so sodelovali polnoletni odrasli, ki so bili cepljeni z vsemi predvidenimi odmerki cepiv. V ZDA so na voljo cepiva Pfizerja, Moderne in vektorsko cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson, medtem ko cepivo AstraZenece v ZDA ni odobreno. Poleg skupine cepljenih odraslih so spremljali tudi podobno skupino necepljenih odraslih. Od vseh skupaj je bilo cepljenih 7676 oseb, necepljenih pa 6960 oseb.

Pred delta različico najbolje ščiti cepivo Moderne

Od tistih, ki so bili cepljeni, se je s covid-19 okužilo 3,1 % ljudi, medtem ko se je od vseh necepljenih okužilo kar 18,9 % ljudi. Raziskava je pokazala, da cepivo Moderne najbolje ščiti pred hospitalizacijo zaradi delta različice (kar 95 % uspešno), saj je bilo s tem cepivom cepljenih le 5 % oseb, ki so bile potrjene kot okužene. Cepivo Pfizerja je 80 % učinkovito, medtem ko je cepivo Janssen nekoliko slabše učinkovito – pred delta različico ščiti le 60 % uspešno. Res je sicer, da je bil vzorec med bolniki, ki so prejeli cepivo Janssen tudi najmanjši. Raziskava še ni povsem zaključena, vendar avtorji poudarjajo, da rezultati kljub vsemu pričajo o tem, da cepiva zagotavljajo zelo dobro zaščito pred zahtevnejšim potekom bolezni v primeru okužbe z delta različico.

Roman Jerala je na Twitterju opozoril, da bi morali še posebej tisti, ki so cepljeni z vektorskimi cepivi, za večjo zaščito pred delta različico prejeti še tretji odmerek mRNA cepiva.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels