• C Novo mesto
  • 06:47
  • Tor, 21.09.2021

Raziskava pokazala: učinkovitost Pfizerja in Moderne proti delta različici je samo 66 %

Raziskava, ki jo je izvedel ameriški Center za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC) je pokazala, da je učinkovitost cepiv proti novemu koronavirusu Pfizer in Moderna proti delta različici virusa padla iz 91 % na 66 %.

Učinkovitost je iz 91 % padla na 66 %

Ameriški center za preprečevanje in nadzor bolezni je raziskavo izvedel na več tisoč zaposlenih v zdravstvu v šestih različnih zveznih državah. Skoraj vsi sodelujoči v raziskavi so bili cepljeni s cepivom Pfizerja ali Moderne. Enkrat tedensko oziroma ko so opazili pojave simptomov koronavirusa, so se testirali.

V obdobju med sredino decembra lani in sredino aprila letos se je izkazalo, da je učinkovitost cepiv Pfizerja in Moderne 91 %. V tednih do sredine avgusta, ko smo se začeli spopadati s prevladujočo delta različico virusa, se je učinkovitost cepiv zmanjšala na 66 %.

Zaščita pred zahtevnim potekom bolezni je še vedno več kot 90 %

Raziskava Centra za preprečevanje in nadzor bolezni ni edina raziskava, ki je pokazala, da je učinkovitost cepiv proti delti manjša, to so potrdile tudi številne druge raziskave, razlikuje se le ocena, za koliko odstotkov se je učinkovitost zmanjšala. Pri CDC poudarjajo, da je treba upoštevati tudi dejstvo, da ocena o 66 % učinkovitosti cepiv bazira na relativno kratkem testnem obdobju, ko se nismo srečevali z zelo visokimi številkami okuženih. Prav tako je treba upoštevati tudi to, da je možno, da učinkovitost cepiv s časom pada v vsakem primeru. Ne glede na vse cepljenje še vedno priporočajo in ugotavljajo, da je zaščita pred hujšim in zahtevnejšim potekom bolezni več kot 90 %.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv