• C Novo mesto
  • 15:00
  • Sre, 22.09.2021

Ribn´ca trail je mnogo več, kot le tek

ŠD Klub ponosnih posameznikov organizira v okviru dogajanja tradicionalnega Ribniškega sejma tekaško-pohodniško prireditev Ribn´ca trail. Gre za prvo tovrstno prireditev v njihovi občini.  Namenjena je aktivni populacij, starostne omejitve ni, časovni limit omogoča udeležbo tako tekačem kot tudi pohodnikom.

ŠD Klub ponosnih posameznikov organizira v okviru dogajanja tradicionalnega Ribniškega sejma tekaško-pohodniško prireditev Ribn´ca trail.

Štart  Ribn´ca traila je v grajskem parku, ki pomeni odlično izhodišče za vzdušje na štartu. Na štartu je vedno čutiti pozitivno energijo in nemirno pričakovanje nove izkušnje, ki se stopnjuje vse do štartnega strela, ko se tekmovalci v lahnem drncu podajo skozi grajska vrata v neznano.

Štart  Ribn´ca traila je v grajskem parku, ki pomeni odlično izhodišče za vzdušje na štartu.

Kuhavn´ca, Čebular´ca, Ribež´n

Ne, ne gre za naštevanje ribniške suhe robe, niti ne za kuharsko tekmovanje! Proga ribniškega traila je razdeljena na tri težavnostne stopnje: Kuhavn´ca 12 km, sledi ji malo težja Čebular´ca s spoštljivo 25-kilometrsko razdaljo in seveda Ribež´n, na katerem morajo tekmovalci premagati kar 40-kilometrsko razdaljo ter tudi 1.600 višinskih metrov.

Kuhavn´ca 12 km, sledi ji malo težja Čebular´ca s spoštljivo 25-kilometrsko razdaljo in seveda Ribež´n, na katerem morajo tekmovalci premagati kar 40-kilometrsko razdaljo ter tudi 1.600 višinskih metrov.

Celoten trail je speljan po godznih poteh in stezah ribn’ške Male gore, mimo Sv. Ane proti Grmadi. Za tiste bolj pripravljene, ki se bodo podali na najdaljšo preizkušnjo bo spust v sosednjo dolino do Strug in nato ponoven vzpon nazaj na greben – Stene Sv.Ane, zagotovo izziv.  Proti grebenu, kjer se steza postavi pokonci, je  steza zavarovana z vrvmi, kar omogoči tekmovalcem varen vzpon.

Proti grebenu, kjer se steza postavi pokonci, je  steza zavarovana z vrvmi, kar omogoči tekmovalcem varen vzpon.

Prvi kilometer poteka tek v skupini skozi center Ribnice do vasi Hrovača, od koder tekači nadaljujejo v lastnem tempu.

Tekmovalke in tekmovalci vseh prog se najprej podajo proti najvišji točki traila,  kjer poteka tudi vmesno merjenje časa in istočasno tekmovanje za pokal najhitrejšega na Sv.Ani.

Na vrhu se odprejo prelepi razgledi v Ribniško dolino, skrito med obema gorama – Veliko in Malo goro. V daljavi seže pogled do Snežnika in še naprej na Nanoško planoto.  Z grebena proti Stenam pogled poboža oddaljene gorenjske vršace in na jugovzhodu gričevnate Gorjance.

Na vrhu se odprejo prelepi razgledi v Ribniško dolino.

Znane in neznani poti Male gore vsako leto ponovno oživijo že dan ali dva pred dogodkom. Pridni prostovoljci dodatno označijo traso traila z zastavicami, usmerjevalnimi tablami, ki tekmovalce usmerijo v pravo smer.

Ribn´ca trail  –  na videz enostaven trail po obronkih Male gore, a v resnici bolj zahteven, kot pričakuješ. Poti Male gore so speljane tako, da lahko vsak najde nekaj zase. Potopljen v tišino gozda sliši le svoje korake, šelestenje listja in vidi pot, ki se vije naprej. Včasih malce skrita – potrebno je več previdnosti, pa zopet široka, makadamska pot, kjer korak steče hitreje, lahkotneje.

Ribn´ca trail  –  na videz enostaven trail po obronkih Male gore, a v resnici bolj zahteven, kot pričakuješ.

Trail tek je tek v naravi in loti se ga lahko prav vsak aktivni posameznik.

Trail tek je tek v naravi.

Vir in Foto: ŠD Klub ponosnih posameznikov