• 14.43C Novo mesto
  • 06:29
  • Ned, 07.06.2020

Scenarij izolacije zaradi koronavirusa: kaj imeti doma, kako se pripraviti

Število okuženih z novim koronavirusom bo danes preseglo stotico. Čeprav vrtci in šole začasno zapirajo vrata v ponedeljek, bo verjetno že danes veliko otrok ostalo doma, s tem pa tudi nekateri starši. Meja z Italijo je po novem zaprta tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. V Sloveniji je pričakovati postopno ugašanje javnega življenja.

Zaloge hrane

V teh časih je dobra ideja, da bi imeli živil na voljo za dva tedna, a ne naredite si zaloge hrane za naslednjih pet let. Pomembno je ohraniti mirnost in ne paničariti ter hiteti v trgovine in prazniti police. Sledite dnevnim poročilom in navodilom pristojnih služb, da boste vedno na tekočem in ne pozabite upoštevati nasvete stroke.

Pravzaprav je to idealen čas za poglabljanje odnosov z ljubljenimi in preživljanje kakovostnega časa skupaj. Toda pred tem se morate dobro založiti s hrano, ki bo zadostovala za vso družino.Vsi namreč kaj pozabimo med nakupovanjem, zato ko so boste šli v trgovino, naredite seznam, da boste lažje pripravili in preprečili, da bi bili pomembni predmeti pozabljeni. Ta seznam boste prilagodili svojim potrebam in ga oplemenitili z živili, ki jih običajno uživate, vendar morate v gospodinjstvu vedno imeti dovolj moke, olja in testenin, da lahko vsaj nekaj skuhate, ko boste lačni. Vedno lahko zmešamo svež kruh ali pecivo z moko. Ne pozabite na mleto meso, ki ga lahko kuhate v omakah a in zamrznete.

Pri nakupovanju se osredotočite na trpežne, dolgotrajne materiale in ne pozabite na tiste, za katere ni potrebna zapletena priprava in jih je mogoče uporabljati brez zapravljanja vode. Dobro bi bilo tudi, če bi prihranili nekaj litrov pitne vode na člana gospodinjstva, samo v primeru, da bi bila oskrba prekinjena. Nikakor ne pozabite na izdelke za osebno higieno, alkohol za dezinfekcijo, toplomer …

Kaj početi v tem času?

Tega lahko posvetite različnim družabne igre in celo navadnim, kot je steklenica resnice. Nekaj svojega časa namenite učenju in ponavljanju šolskih nalog in vedno lahko uporabite svojo domišljijo. Tu so še filmi in serije …

Pojasnite otrokom, kako lahko na novo situacijo gledajo s pozitivne strani, z zavedanjem, da smo vsi del skupnosti in naše vedenje lahko vpliva na zdravje drugih. Pokličite starejše družinske člane, se z njimi vsak dan pogovarjajte. Včasih bo dovolj, da se oglasite na klic in nekomu olajšate osamljenost ali, da ga vprašate, kako mu je. Poslušajte ga in po potrebi tolažite.

Tu je še popis osnovnih izdelkov:

1. Paradižnikova mezga, liter in pol
2. sol, 1 kg
3. Sončnično olje, 3 litre
4. moka, 5 kg
5. polenta instant, 1 kg
6. sladkor
7. med, 900 gr, cvetni n
8. Kava, 500 gr
9. mleto meso, 2 kg
10. Toast kruh, 2 kg (pakiranje 430 gr)
11. čajna pašteta, 600 gr
12. zamrznjena zelenjava, 2 kg
13. zamrznjena riba, 2 kg (oslič, lignje, sardele, slanine)
14. 20 svežih jajc
15. jabolka, 3 kg
16. krompir, 3 kg
17. Testenine, 4 kg,
18. Suhi sir, 1 kg
19. suho meso (šunka, slanina) 1 kg
20. riž, 1 kg n
21.prepečenec, 1 kg
22. trajno mleko
23. tuna v pločevinki
24. fižol
25. maslo
26. vložena zelenjava
27. sira trikotniki
28. Zamrznjeno sadje
29. voda 6 l
30. marmelada, čokoladni namaz in podobno –
31. čebula, 2 kg
32. Česen, 1 kg

NaDlani.si; Foto: arhiv