• C Novo mesto
  • 11:31
  • Sob, 23.09.2023

Sinoči se je zaostrilo na Kosovu, ponoči se je na Twitterju oglasil premier

Kosovski premier Albin Kurti je v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati z današnjim dnem.

PRIŠTINA – Kosovska vlada je zaradi napetosti prestavila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami pa bi te morali zamenjati. Ukrep so oblasti po posvetovanjih z ZDA in EU prestavile za en mesec.

https://www.nadlani.si/novice/sirene-in-streljanje-razmere-na-kosovem-napete/

Kosovski premier Albin Kurti je v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati z današnjim dnem.

A zaradi napovedanih sprememb so se na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, okrepile napetosti. Tamkajšnji prebivalci so na cestah postavili barikade, med drugim naj bi bil blokiran dostop do dveh mejnih prehodov s Srbijo, odjeknili so tudi streli.

Kurti je povedal, da bo uveljavitev ukrepov odložena pod pogojem, da se umaknejo vse barikade in se ponovno zagotovi svoboda gibanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že pozdravil odločitev kosovskih oblasti in izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknjene.

Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić pričakuje, da se bodo napetosti po odločitvi kosovske vlade umirile.

Misija zveze Nato na Kosovu, Kfor je pred tem sporočila, da razmere spremlja in je pripravljena posredovati, če bi se to izkazalo za potrebno.

V skladu s prvotnimi načrti naj bi Kosovo z današnjim dnem prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami in bi namesto tega začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bi veljali tri mesece.

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Poleg tega bi stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bi trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www