• C Novo mesto
  • 19:42
  • Sob, 18.05.2024

Sistem SOLINTERRA nagrajen z okoljskim certifikatom Znakom kakovosti v graditeljstvu

Gornja Radgona, Stranje pri Škocjanu – 8. 3. 2023 je podjetje DULC, d.o.o. za sistem SOLINTERRA prejelo okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij. Nagrada je bila podeljena na otvoritvi sejma Megra v Gornji Radgoni.

Znak kakovosti v graditeljstvu kot blagovno storitvena znamka označuje najboljše izdelke in storitve graditeljstva v Sloveniji in tako pomaga tudi pri odločitvi za investicijo. S projektom Znak kakovosti v graditeljstvu se želi spodbuditi in usmerjati tako proizvajalce kot tudi izvajalce h kakovosti, zadovoljstvu investitorjev in uporabnikov ter s tem tudi k poslovni uspešnosti.

V letu 2023 je bil tako nagrajen sistem SOLINTERRA, inovativni, celostni sistem oskrbe stavbe z obnovljivo energijo, ki omogoča nizkoenergijsko in nizkoeksergijsko ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Sistem SOLINTERRA v največji možni meri izkorišča obnovljive vire energije in sicer sončno energijo za ogrevanje, zemljo kot topli zemeljski hranilnik toplote in podtalnico kot vir energije za hlajenje.

 

Sistem SOLINTERRA je bil razvit v sodelovanju podjetja DULC in inštituta INOVEKS, začetki razvoja pa segajo v leto 2009. Sistem je bil integriran tudi v stavbo srednje šole oz. Medpodjetniškega izobraževalnega centra Nova Gorica, ki za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople sanitarne vode in prezračevanje na letni ravni za stavbo uporabne površine nekaj čez 5000 m2 rabi le okoli 7 kWh/m2 električne energije.