• C Novo mesto
  • 19:49
  • Pon, 15.04.2024

Jerce Legan šokirala z izpovedjo o ločitvi: Ko te sinova jokajoče prosita, da že nekaj ukreni …

Lanskega junija je kot strela z jasnega odjeknila novica, da se ločujeta politik in ekonomist Milan M. Cvikl ter antropologinja in publicistka Jerca Legan Cvikl. Oba sta se zavila v molk in tega nista želela ne potrditi ne zanikati. Slednja se je očitno odločila prekiniti molk, saj je za revijo Jana je odkrito spregovorila, da je bilo življenje z enim najbolj znanih politikov pri nas nevzdržno, zraven pa razkrila šokantne podrobnosti.

»Ko te partner po 15 letih iskrene lojalnosti in ljubeče pozornosti začne v javnosti blatiti z razočarano gospodinjo in permisivno materjo, potem ko mu podariš mladost, dva zdrava otroka in ponudiš vse svoje življenjske vire … Ko te sinova jokajoče prosita, da že nekaj ukreni, in rotita, da z očetom ne želita več sedeti za isto mizo ali oditi skupaj na izlet … Ko te postane strah, kateri krožnik bo narobe odložen, in navkljub selitvi iz spalnice nikjer v skupnem domu nimaš več mirnega spanca … Ko ob vsakem stiku poslušaš, kako zanič kuhaš, kako slabo si videti, kakšen brezvezen poklic in bedne prijateljice imaš … a hkrati za novo leto brezsramno nadleguje eno izmed njih … Ko ti v družbi pred vsemi brutalno jemlje besedo … Ko se s svojo nejevoljo pokroviteljsko spravlja na tvoje starše in prijatelje ter edini babici celo prepove stike z vnukoma … Ko te sosedje na cesti sprašujejo, ali potrebuješ pomoč … Ko iz tablice letijo žgečkljive fotografije in osladna sporočila z drugimi ženskami … Ko v družinskem avtomobilu naletiš na sledi neznanega pudra, cenene vonjave in odpadle dolge svetle lase … Ko ob sebi prepoznaš nekoga, ki zaradi lastne nemoči in nezmožnosti uvida, da izgublja vse, ki so ga imeli radi, za seboj zapira vsa vrata, saj ni pripravljen ničesar priznati, si poiskati strokovno pomoč in se spremeniti … Takrat veš, da je konec! Takrat ne razmišljaš, kdo si in kaj si ustvaril ter kaj bodo rekli drugi, temveč kako čim prej zaščititi pravice, zdravje in dostojanstvo otrok in sebe. Res je, da z ukrepanjem odlašaš predolgo, saj vsak dan upaš, da bo bolje in drugače, po možnosti ščitiš partnerjev ugled ter zunanjo podobo družine. A enkrat pride dan, ko se odločiš in greš. Vsakršno drugačno ravnanje bi vodilo v samozanikanje in samouničenje,« je med drugim novinarki Sonji Javornik v obsežnem intervjuju za revijo Jana odgovorila na vprašanje, kdaj je spoznala, da za njen zakon ni več rešitve

Ob tem je tudi priznala, da so se napetosti med njim in otrokoma poglabljale in ušle z vajeti vsakič, ko so bili skupaj več kot nekaj ur, saj je vikendov in počitnic spominja kot poskusov vojaškega discipliniranja in nenehne kregarije zaradi banalnosti. Cvikl naj bi ob nekem konfliktu celo priznal, da je bila Jerca zanj pravzaprav le »naložba«.

N. D.; Foto: google