• C Novo mesto
  • 03:22
  • Pon, 23.05.2022

Slovenija drvi v kolaps? Dr. Fafangel z jasnim zapisom na Twitterju

Hkrati stroka svari pred zlomom zdravstva, saj se ta sooča s pomanjkanjem kadra.

LJUBLJANA – V torek so v Sloveniji potrdili 3456 okužb z novim kornavirusom, največ od začetka epidemije. V zadnjih dneh narašča število hospitaliziranih covidnih bolnikov in število umrlih, ob tem pa bolnišnice širijo zmogljivosti na covidnih oddelkih in krčijo nenujne programe. Hkrati stroka svari pred zlomom zdravstva, saj se ta sooča s pomanjkanjem kadra.

Dovolj izgovorov

“Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v lockdown.  Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli,” je napovedal minister Zdravko Počivalšek.

»Še enkrat: – PCT (cepljenje!) – delo na domu – zmanjšati stike – maske v zaprtih prostorih -#ostanizdrav app – dodatni odmerki v DSO – HAGT/samotesti zastonj,« pa je zapisal na Twitterju dr. Mario Fafangel in spomnil, da so ukrepi nujni!

»Zasilna zavora pred kolapsom (lockdown) – za vse! Najdite pravi zapisnik. Javno zdravje je voditi VSE čez deročo reko,« je še dodal in se obregnil ob strokovno skupino pri Vladi RS, ki je morda malce dvoumno predlagala lockdown, potem pa zatrdila, da ni bilo tako mišljeno.

Je ali ni?

Dr. Mateja Logar je včeraj pojasnila, da je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da se predlaga 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil danes popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

 

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Gov.si