• 14.41C Novo mesto
  • 02:25
  • Sob, 04.07.2020

Slovenija je bila žrtev prevare: Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale

Minister za obrambo Matej Tonin je na novinarski konferenci pojasnil zaplet okoli treh milijonov zaščitnih mask, ki jih je Slovenija naročila iz tujine in za katerimi se je izgubila vsaka sled. Po njegovih besedah je policija ugotovila, da gre za klasično prevaro. Policija naj bi tovrstne zlorabe prioritetno preganjala.

 “Obljubljena nam je bila dobava mask, minister za gospodarstvo je bil v stiku z voznikom. Ob 14.30 je ta voznik dejal, da je v carini v Sežani, ob 17.30 naj bi bil od tam izpuščen, ob 18. uri se je javil, da bo natočil gorivo v Postojni in bodo maske zdaj zdaj v Ljubljani. Potem smo z njim izgubili stik,” je v današnji izjavi za medije zaplet pri nabavi zaščitnih mask, ki jih izpostavljeni potrebujejo za zaščito pred novim koronavirusom opisal Tonin.

Povedal je še, da so takoj poklicali vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Antona Travnerja, policija se je nato takoj angažirala in ugotovila, da gre za klasično prevaro. Maske so naročili pri podjetju Global Promet, katerega direktor je Emir Begović iz Bosne in Hercegovine. “Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale,” je dejal Tonin.

Spomnimo, Slovenija naj bi 300.000 zaščitnih mask prejela tudi preko donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije Jacka Maja. Kot so sporočili iz agencije Odmev, je pošiljka z maskami, namenjenimi tudi Sloveniji, danes že prispela na belgijsko letališče Liege. Mors maske v Sloveniji pričakuje v četrtek zvečer ali petek zjutraj. Po poročanju medijev je imel precej besede pri tem tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je s prijateljem in ustanoviteljem podjetja Alibaba Jackom Majem poskrbel za veliko pošiljko tako želenih pripomočkov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

No, potem pa je minister za obrambo Matej Tonin  v Odmevih na TVS opozoril, da je pomanjkanje zaščitne opreme alarmantno kritično. Glede pričakovane pošiljke je povedal, da se je zapletlo pri prevozu 1,5 milijona zaščitnih mask iz nemškega Hamburga v Slovenijo. Po ministrovih besedah se trudijo razrešiti ta zaplet, če bo treba, bodo ponje poslali letalo. Stvari ne stečejo, kamiona čakata, problem so tudi zastoji na meji, je dejal minister. »Nemci skušajo morda uveljaviti določbo, da ne dovolijo izvoza nobene opreme, ki jo sami potrebujejo,« je dodal.

Zapletlo se je

A to še ni bilo vse, saj se je po Toninovih navedbah zgodil še drug incident. V Slovenijo bi preko Italije morala priti še pošiljka s tremi milijoni mask, vendar po ministrovih besedah ne morejo vzpostaviti stika z voznikom, zato ne vedo, kje je. »Če bi kdo izkoristil to krizo za vojno dobičkarstvo, da bi država plačala tri milijone mask, te pa bi izginile, bi bilo zelo hudo,« je dodal.

Pričakuje, da bodo danes vedeli več.

NaDlani.si; Foto: youtube