• 17.57C Novo mesto
  • 18:19
  • Sre, 08.04.2020

Slovenija na petek 13. dobila novo vlado, karantene za Ljubljano ne bo

Državni zbor je z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak SDS Janeza Janša. S tem je Slovenija dobila 14. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Za imenovanje vlade je glasovalo 52 poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS ter opozicijske SNS in poslanca narodnih skupnosti. Proti so glasovali poslanci LMŠ, SD in Levice, poslanec SMC Jani Möderndorfer pa se je pri glasovanju vzdržal.

14. vlada v zgodovini samostojne države

Vseh 16 ministrov nove vlade je pred državnim zborom že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije. DZ je danes potrdil 14. vlado v zgodovini samostojne države in tretjo vlado pod vodstvom Janeza Janše. Ta je namreč novo koalicijsko večino oblikoval po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade, Janša pa je 3. marca v DZ dobil mandat za sestavo vlade.

Nova vlada na petek 13. mandat začenja v zaostrenih razmerah spopadanja z epidemijo koronavirusa.

Nikomur ne bo treba iz Ljubljane

Novi minister za obrambo Matej Tonin je ob robu seje DZ, na kateri v senci soočanja s koronavirusom potrjujejo ministrsko ekipo vlade Janeza Janše, zatrdil, da med ukrepi ni predvidena karantena za Ljubljano. Širjenje te informacije je Tonin označil za neodgovorno. »Brez panike, nikomur ni treba hiteti v Ljubljano ali iz nje,« je miril javnost.

Kot je pojasnil Tonin, je govoril s predsednikom vlade Janezom Janšo in s poveljnikom Civilne zaščite ter lahko pomiri slovensko javnost, da se tovrstni ukrep ne predvideva. »Tisti, ki tovrstne lažne novice širijo, pa ravnajo zelo neodgovorno, ker po nepotrebnem povečujejo paniko,« je ocenil.

STA, Foto: SDS.si