• C Novo mesto
  • 07:47
  • Sre, 29.06.2022

Slovenija žaluje: v 85. letu umrl izjemen strokovnjak

Slovenskim podjetjem je ponudil inovativne rešitve na področju učinkovite rabe energije v stavbah

LJUBLJANA, NOVO MESTO – Danes je umrl 84-letni Peter Novak, slovenski strojni inženir strokovnjak za toplotno tehniko in energetiko, poroča Žurnal in Finance. Rodil se je leta 1937 v Novem mestu, leta 1975 pa doktoriral v Beogradu.

Novak je pripravil tudi osnovne gradbeniške standarde za toplotno zaščito zgradb za Slovenijo (1985) in Jugoslavijo (1987). Bil je med organizatorji vseslovenske konference o energiji, ekologiji in varčevanju, ki je leta 1987 uveljavila politiko ničelne rasti primarne energije v Sloveniji. Uredil je zbornik Strategija varstva okolja v Sloveniji (1990), leta 1991 pa je postal glavni urednik Strojniškega vestnika, poroča Wikipedia.

Tudi v akademskem pokoju ni počival. Slovenskim podjetjem je ponudil inovativne rešitve na področju učinkovite rabe energije v stavbah. Na podlagi njegove rešitve je Mercator v svojih trgovskih centrih kot prvi v Evropi uporabil izpodrivno prezračevanje, MIK iz Celja pa v svoja okna vgrajuje njegovo rešitev lokalnega sistema prezračevanja, še dodaja Wikipedia.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www