• C Novo mesto
  • 14:31
  • Tor, 21.03.2023

Po spletu odjeknilo, Janša naj sploh ne bi bil v Kijevu!

Slovenski premier za RTV Slovenija: Predlagal sem EU, naj bo potovanje v Kijev tajno, niso se strinjali in Rusija je vedela.

Ruska vojska nikoli ne bo zasedla Kijeva, je v četrtek dejal slovenski premier Janez Janša in se skliceval na svoje vtise z bivanja v Kijevu, ki ga je v torek obiskal skupaj s poljskim in češkim premierom ter se ob tem pogovarjal z ukrajinskim vodstvom. Janša je namreč za Televizijo Slovenije dejal, da gre za spodbudni obisk ukrajinskega vodstva. »Ta obisk je bil predvsem demonstracija, da Ukrajine nismo odpisali,« je poudaril Janša in dodal, da so se številni diplomati, predstavniki mednarodnih organizacij in korporacij umaknili iz ukrajinske prestolnice še pred ruskim napadom na Ukrajino. »Zanje je bil to znak, da niso odpisani, da ne gre le za podporo od daleč, ampak da je nekdo verjel, da se bodo branili in zmagali,« je dodal Janša.

Primerjava z JNA

Po njegovih besedah ​​so napadi na središče Kijeva relativno redki in mesto ni obkroženo. »Kijev napadajo z vzhoda in zahoda, vendar so sile, ki napadajo mesto, prešibke, da bi ga zavzele. Ruska vojska Kijeva nikoli ne bo osvojila,« je dejal slovenski premier. Med agresijo Rusije na Ukrajino in agresijo JLA na Slovenijo je po Janševih besedah ​​mogoče najti veliko primerjav. »Glede ideologije, morale, pripravljenosti žrtvovati življenje za cilj v vojaškem spopadu je zelo podobno času, ko so napadali Slovenijo. Ruski obvezniki, ki so vojni ujetniki v Ukrajini, govorijo podobno o Natu. Verjamejo, da so v konfliktu z agresorjem, z Natom in ne z bratskim ljudstvom.« Janša je prepričan, da je morala tudi na bojiščih nizka, saj ruska vojska v zadnjem tednu ni vidno napredovala. »Predlagal sem, da o tem nikogar ne obveščamo. Morali bi imeti resne pogovore in jih obvestiti pozneje, vendar je bila odločitev evropskih kolegov drugačna. EU je obvestila Združene narode, oni pa Rusijo,« je še povedal o sestanku.

Srečanje v prvem nadstropju predsedniške palače

Na vprašanje, kje se je srečal z Zelenskim, je Janša odgovoril, da sta se srečala v prvem nadstropju predsedniške palače, ne v kleti, ampak ob strogih varnostnih ukrepih, piše RTVSLO.si. Po Janševih besedah ​​se Kijev ne obnaša kot poraženo mesto, prestolnica se po njegovem mnenju ne bo predala. Glede pogovorov o konkretnejši dobavi orožja je Janša povedal le, da je bilo vse to že dogovorjeno. Trije premieri so se sestali tudi z drugimi ministri o predlogih za mirovni sporazum. Pričakuje se tudi, da bo Ukrajina podala predloge, ki jih Rusija ne bo mogla zavrniti, ko bo rusko voskanje ustavljeno in ne bo več mogla napredovati. »Dokler ne bo premirja, dokler orožje ne utihne, resnih pogajanj ne bo,« je še prepričan slovenski premier.

Še nekaj teorije zarote …

Dodajmo še, da se je na spletu pojavila nenavadna teorija zarote. Srečanje na vrhu vzhodnoevropskih voditeljev, ki ga je 15. marca v Kijevu gostil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naj bi si izmislila poljska vlada, pri čemer so agenti poljske tajne službe igrali vlogo novinarjev, lažne fotografije srečanja, novinarskega brifinga in potovanja z vlakom pa je pripravil tiskovni urad Zelenskega. Operacijo so zasnovali Poljaki za spodbujanje njihove vloge pri podpori Ukrajini, ukrajinskim beguncem in v obrambi Evrope pred Rusijo ter zaradi iskanja novih evropskih, ameriških in sredstev NATO zavezništva in vojaške opreme, piše novinar John Helmer.

N. D.; Foto: youtube