• 14.68C Novo mesto
  • 14:57
  • Ned, 31.05.2020

V Novem mestu o varnosti romskih naselij: opremili jih bodo z igrali, pripravili bodo tudi čistilne akcije

NOVO MESTO – Forum romskih svetnikov Slovenije je skupaj z drugimi vpletenimi organizacijami v Novem mestupripravil letni koordinacijski sestanek na temo varnostnih razmer v romskih naseljih jugovzhodne Slovenije. Te se po besedah višjega policijskega inšpektorja Generalne policijske uprave Ljubljana Manuela Vesela sicer izboljšujejo. Do posameznih varnostnih dogodkov po njegovih besedah na območjih, kjer živi romska skupnost, sicer prihaja, gre pa predvsem za kršitve javnega reda in miru ter za posamezne primere streljanja z orožjem.

Spregovorili so tudi o aktualni problematiki in predvsem o konkretnih ukrepih, ki bodo izboljšali varnostno stanje in medsebojno sožitje. Govorili so še o vzrokih za nasilje ter o možnih ukrepih za preprečevanje incidentov. Menijo namreč, da so vzroki za nasilje nemalokrat bistveno bolj zapleteni.

Otroci do poklica

Bivanje v romskih naseljih bi radi tudi družbeno popestrili in tam zagotovili prostore za družabno življenje mladih in druge dejavnosti. Romska naselja bi opremili z otroškimi igrali. Ob tem je predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš opozoril, da je treba romske otroke spraviti do poklica, da bi osebnostno polno zaživeli, pa nujno potrebujejo zaposlitev. Vse to bi po njegovem izboljšalo tudi končno varnostno stanje.

Rudaš je še napovedal skupni sestanek prebivalcev romskih naselij in policije ter da bodo ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprila, Romi jugovzhodne Slovenije tega praznovali tako, da bodo v svojih naseljih pripravili čistilne akcije.

NaDlani.si; Foto: arhiv