• C Novo mesto
  • 16:54
  • Sob, 04.12.2021

Slovenski policisti žalujejo, umrl je Danijel, naredili so mu krivico!

Pa tu ne gre le za odpovedi, ampak tudi za ocenjevanja, napredovanja.

LJUBLJANA – Na Facebooku se je pojavil zapis, kjer  se je Kristjan Mlekus v imenu policistov poslovil od svojega stanovskega kolega…

“Ob včerajšnji smrti našega sodelavca, člana in zaupnika SPS ne morem, da ne napišem nekaj stavkov. Žal bodo ostri in kritični, a vendarle pravični in pošteni. Gre za ponovno smrt policista, ki mu je odnos delodajalca uničil zdravje do te mere, da telo in srce ni več zdržalo vsega kar je preživel. Poleg zgodbe pokojne Jolande Roškar, gre tudi v tem primeru za neupravičeno in neutemeljeno odpoved delovnega razmerja, ki je temeljila na obtožbi nekoga. Kljub dokazovanju da trditve niso resnične je delodajalec v imenu “visokih moralnih in etičnih standardov” policista (dobrega in poštenega) zabrisal na cesto kot “zadnje smetalo”. Kljub temu, da so odpovedi na sodišču za sodiščem padale in bile spoznane za nezakonite, se je delodajalec kljub očitnim napakam in nepravilosti do zadnje sodne inštance oklepal svoje “etike in morale ter integritete” in izpodbijal odločitve sodišč, da ga morajo vzeti nazaj v službo. Še posebej me boli dejstvo, da je takratni prijavitelj na sodišču celo priznal, da si je zgodbo izmislil, a policiji to ni bilo mar. In tako se je zaradi posameznikov v vrhu, ki so in imajo občutek vsemogočnosti, postopek vlekel približno 5 let. Odpoved je znanstveno dokazan eden izmed največjih stresorjev, ki najeda telo, posebej takrat ko veš, da te nečesa obtožujejo neupravičeno. V enakem položaju sta se znašla tako naša Danijel in Jolanda. Po dolgih letih sodnih bitk, kjer jima je Sindikat policistov stal ob strani, sta se oba soočila s problemom eksistence. A najhuje kar policist ob tem doživi je stigma pokvarjenega policista in to zelo boli. Še najbolj pa vztrajanje delodajalca da te kljub odločitvi sodišča ne vzame nazaj ker “si pokvarjen”. To je priročen izgovor za konkretne posameznike, ki so odločitev o odpovedi sprejeli in dokazano zmoto jemljejo kot osebni boj zoper posameznika. Žal premnogi vodje mislijo, da je policija njihova, da so edini primerni za vodenje enot in odločanje o usodi posameznikov. Pa tu ne gre le za odpovedi, ampak tudi za ocenjevanja, napredovanja. Te občutke poznam tudi sam in zelo bolijo, posebej ko se poleg nate osebno spravijo tudi na tvoji družino. Ja tudi mene je zdravje zaradi tega zapustilo in zato toliko bolj razumem situacijo v kateri sta se znašla tako Danijel kot Jolanda, kot mnogi pridni in sposobni policisti, ki so za posamezne šefe moteči iz različnih razlogov. Včasih imajo predlog jezik, včasih preveč razmišljajo s svojo glavo, včasih imajo dobronamerne ideje, ki šefu “rušijo avtoriteto”. Takih zgodb sem z delom v SPS videl mnogo, občutil in še vedno občutim tudi na lastni kožI.”

“Zato me včasih prime izredna jeza, ko berem cele članke kako so zamenjali tega ali onega šefa in politiki preko medijev to izkoriščajo za svoj interes. Leta 2000 sem že pisal članek, da bi morali policijski vodje imeti mandat, kajti v vsaki zdravi organizaciji se morajo ljudje menjati, priti sveže, tudi drugačne ideje. Mnogi “zatirani” kadri so pod novim šefom, ki je imel drugačen pogled, dobesedno zacveteli in se izkazali. Poznam kar nekaj takih primerov. In najbolj žalostno pri vsem skupaj je, da osebe, ki so tako Danijelu kot Jolandi naredili krivico, še vedno na visokih položajih. Pa vsaj za enega vem, da ni niti toliko, da bi otroku, ki mu je mama zaradi njegovih odločitev in vztrajanja na odpovedi, zbolela za rakom in mlada umrla, vsaj šolsko torbo ob vstopu v prvi razred kupil. Pa je vsak mesec med top 10 plačanih v policiji. Zato se tudi danes in se bom tudi v bodoče boril za uvedbo mandatov v policiji, nekoč bo uspelo. Mora uspeti, tako zaradi Danijela in Jolande in vseh ostalih zatiranih. In do konca se bom boril, da taksni ljudje izgubijo položaj in tudi službo če bo treba, najmanj kar je pa naj gredo nazaj delat v patruljo. Mnogi boste rekli da tega nikoli ne bo. A jaz odgovarjam s stihom legende Johna Lenona: “You may say that I’m a dreamer, but I’m not the only one”. Danijel, počivaj v miru!” se sklene zapis.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www