• C Novo mesto
  • 04:26
  • Čet, 30.05.2024

Slovenski znanstvenik šokiral na Odmevih: Napovedujem, da bo prišel delta cunami

Znanstvenik Roman Jerala s Kemijskega instituta je gostoval na Odmevih. Globoko je razočaran nad nizko prelepljenostjo v Sloveniji. Še posebej zato, imamo v rokah odlično orožje tako proti virusu kot proti novim zapiranjem, pa ga niti ob nastajajočem četrtem valu in jesenjo, ko virusi precej raje razsajajo kot poleti, ne uporabimo dovolj množično.

»Napovedujem, da bo tako kot po ostalih državah prišel delta cunami. Vidimo, kako po drugih državah strmo rastejo okužbe. Zelo dobro in pomirjujoče je, da je število hospitalizacij približno desetkrat manjše kot pri prejšnjih valovih – ampak v državah, kjer je precepljenost zelo visoka. Če pogledamo po drugi strani Rusijo, vidimo, da je tam število mrtvih večje kot kadar koli v tej epidemiji,« se glasi njegova dokaj apokaliptična napoved med intervjujem z Rosvito Pesek.

Vnovično zapiranje?

Ob tem je prepričan in namiguje na vnovično zapiranje, da ko bo zdravstveni sistem preobremenjen, ne bo ostalo drugega, kot da zaščitimo tudi tiste, ki se, po njegovih besedah niso zaščitili zaradi recimo temu svojega nespametnega ravnanja. Druge poti ne vidi, kritičen je tudi do Združenega kraljestva, kjer so pred dnevi začeli z eksperimentom masovnega prekuževanja prebivalstva z virusom s sproščanjem vseh omejitev, ob eksponentni rasti okužb. »To je eksperiment z življenji in če se spomnimo, so na točno ta način začeli na začetku, tako Združeno kraljestvo kot Nizozemka, Švedska. Potem pa so se umaknili, ker so videli, da ni … V tem primeru računajo, da je že tako velik delež prekuženih, da bodo prekužili še ostale. Ampak kot rečeno, mislim, da so drugačne poti.«

NaDlani.si; Foto: youtube