• C Novo mesto
  • 08:16
  • Ned, 26.06.2022

Sodni dan po Sloveniji: veter lomi drevesa, nevihte in sneg

V Gornjih Novakih občina Cerkno je veter odkril streho. Posredujejo gasilci PGD Novaki. Drevo je podrlo tudi v Krškem.

LJUBLJANA – Vreme jo je danes zagodlo, hladna vremenska fronta je v vsej svoji silovitosti prešla Slovenijo. Hitro se je s +17 ohladilo skoraj do ničle.

Proti večeru bodo padavine od severa slabele in v prvem delu noči povsod ponehale. Sprva bo še pihala zmerna do močna burja, v drugem delu noči pa se bo polegla.

Sneg na mejnem prehodu Ljubelj

Sneg na mejnem prehodu Ljubelj

Do jutra se bo zjasnilo. Jutranje temperature bodo od -1 do 3, v Gornjesavski dolini okoli -5 °C Jutri dopoldne bo precej jasno, čez dan bodo nastajali kopasti oblaki, popoldne v notranjosti posamezne kratkotrajne plohe. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 8, drugod od 10 do 15 °C.

Vetrolom in sneg

Slabo vreme, predvsem pa močan veter, je povzročil precej težav! V Hrastniku so tako v prodajalni v Naselju Aleša Kaplje iz skladišča izčrpali meteorno vodo in očistili odtočni jašek. Na stanovanjskem bloku na Trgu Franca Kozarja so si skupaj z pogodbenimi izvajalci ogledali poškodbe na strehi, sanirali jo bodo pogodbeni izvajalci.

V Brežicah sta se zaradi močnega vetra na dveh lokacijah na cestišče podrli drevesi. Dežurni delavci cestnega podjetja CGP Brežice so podrti drevesi razžagali in odstranili s cestišča. V Gornjih Novakih občina Cerkno je veter odkril streho. Posredujejo gasilci PGD Novaki. Drevo je podrlo tudi v Krškem.

Aktivirali sta se tudi Prostovoljni teritorialni gasilski društvi PGD Dolenja Straža in Vavta vas, gasilci so odstranili drevo pod mostom na reki Krki v naselju Loke, odstranili so podrto drevo v Vavti vasi na sprehajalni poti pri Osnovni šoli in odstranili drevo v ulici Stara cesta v Straži, ki je padlo na elektro vodnik, katerega so zamenjali dežurni delavci Elektra Ljubljana.

Stanje na slovenskih cestah (ob 17:30):

Burja – promet prepovedan za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami:
– na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom;
– na regionalni pa na odseku Vipava – Ajdovščiina.
– Na odsekih regionalne ceste: Razdrto – Vipava in Ajdovščina Selo pa velja prepoved prometa za vozila do 8 ton.

Sneg:
– Na prelazih Predel, Vršič, Jezerski vrh in Ljubelj so obvezne verige.
– Na prelazu Korensko sedlo pa zimska oprema. Zimske pnevmatike so tudi sicer obvezne povsod, kjer sneži.
– Na hrvaški strani prehodov Babno Polje in Petrina je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

 

Pripravil: Nadlani.si
Foto: DRSCI

dolenjske toplice