• C Novo mesto
  • 03:46
  • Pet, 01.07.2022

Šok na nacionalki: “Tednika danes ne bo! Brez pojasnila in razloga je umaknjen s sporeda!”

poletni festival

Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS sta ogorčena in menita, da gre za oviranje stavke, so zapisali v izjavi za javnost.

LJUBLJANA – Vodstvo Radiotelevizije Slovenija se je zaradi stavke novinarjev na RTVS odločilo poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve na pet minut, oddajo Tednik pa odpovedati. Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS sta ogorčena in menita, da gre za oviranje stavke, so zapisali v izjavi za javnost.

“Stavkovni odbor, ki je na dan stavke pripravil neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, pa tudi tematsko oddajo Tednik ugotavlja, da sta generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough in odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik grobo posegla v obliko naše stavke,” so se v sporočilu za javnost odzvali v stavkovnem odboru.

Novinarji so današnjo stavko zastavili v smislu nudenja vseh ključnih informacij dneva, kar so želeli nadgraditi z opozorili na položaj in pomen javne RTV v slovenskem prostoru. A vodstvo RTVS se je odločilo okrniti dnevnoinformativni program na Televiziji Slovenija ter poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve na pet minut, oddajo Tednik, posvečeno vlogi in pomenu javnih medijev, pa umakniti s programa.

“S tem, ko sta generalni direktor in odgovorna urednica skrajšala dnevnoinformativne oddaje na nekaj minut in prepovedala produkcijo današnje oddaje Tednik, sta nam onemogočila izvajanje stavkovnih aktivnosti, kot smo jih napovedali vodstvu ob začetku stavke. To pa je oviranje stavke, ki je ena od temeljnih in ustavnih pravic delavcev, organiziranih v sindikat, in je kaznivo dejanje po 200. členu Kazenskega zakonika,” opozarjajo v stavkovnem odboru in Koordinaciji novinarskih sindikatov. Opozorili so, da bo s krnitvijo dnevnoinformativnih oddaj nastala resna programska škoda.

To dejanje pa pomeni tudi grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo, s cenzuro pa je okrnjena tudi pravica javnosti do obveščenosti, so še ostri v koordinaciji.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona

dolenjske toplice