• C Novo mesto
  • 17:06
  • Tor, 21.03.2023

Šok na TV Slovenija: urednik prek telefona nadlegoval novinarko? Zdaj je šel na bolniško

Odzval se je tudi Uroš Urbanija, direktor TV Slovenije.

LJUBLJANA – „Novinarka nacionalne televizije je na policijo vložila prijavo proti uredniku TV Dnevnika Jaki Elikanu zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja. Na policiji so potrdili, da preverjajo razloge za sum morebitnih kaznivih dejanj,“ poroča spletni portal Svet24.

Kot pišejo kolegi s Svet 24, naj bi Elikan novinarko med telefonskim pogovorom vprašal, kdaj bosta občevala. Izkušena novinarka, tako Svet24, je na policijo podala prijavo zaradi spolnega nadlegovanja.

hdr

„In kako je odreagiralo vodstvo RTV-ja? Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je poniknil. Odgovorna urednica Informativnega programa Jadranka Rebernik ne vidi nobenih težav in je domnevnega nadlegovalca, ki je po prijavi policiji takoj odšel na bolniško, zdaj pa je očitno ozdravel, takoj vrnila na plan in tako bo jutri ponovno ”na kraju zločina”, torej urednik Dnevnika (v času odsotnosti so z domnevnim nadlegovalcem in še nekaterimi ”pravimi” sodelavci sklenili nove pogodbe za bistveno višje plače – domnevni nadelgovalec je tako po novem za nagrado urednik osrednjih oddaj),“ pa so se na dogajanje na nacionalni odzvali novinarji s spletne strani https://tukajsmo.info/, kjer že nekaj mesecev beležijo o dogajanju na RTV Sloveniji.

„Sodelavci so že dlje časa opozarjali na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega nadelgovalca, sodelavke so celo večkrat prosile sodelavce za spremstvo, kadar so vedele, da bo v prostoru tudi on. Rebernikova ni želela ničesar ne videti ne slišati. Ko se je njegovo ime spet pojavilo na planu, so sodelavci ves teden Rebernikovo opozarjali na neprimernost planiranja za urednika Dnevnika, na možnost stika prijaviteljice in domnevnega nadelgovalca in da se v njegovi prisotnosti zaradi njegovega agresivnega in tudi sicer neprimernega obnašanja tudi drugi ne počutijo varni. Odgovora Rebernikove ponovno ni bilo. Aktiv novinarjev Informativnega programa je zato napisal odgovorni urednici Jadranki Rebernik in urednici DIO Ksenji Koren pismo, v katerem  izraža zaskrbljenost zaradi možnosti stika med domnevnim nadlegovalcem in prijaviteljico. Pozvali so, da naj vodstvo poskrbi, da do zaključka postopka domnevni nadelgovalec tega dela ne opravlja, saj je urednik v desku (delovni prostor, kjer nastaja Dnevnik) v neprestani interakciji s številnimi zaposlenimi,“ so še zapisali na https://tukajsmo.info/.

Odzval se je tudi Uroš Urbanija, direktor TV Slovenije.

 

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www